«Κινδυνεύουμε να ηττηθούμε στο Αφγανιστάν»

«Κινδυνεύουμε να ηττηθούμε στο Αφγανιστάν»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ηττηθεί το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αν δεν αποσταλούν άμεσα σημαντικές ενισχύσεις από τις ΗΠΑ. Η εν λόγω εκτίμηση περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση που παρέδωσε στο Πεντάγωνο ο γενικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Washington Post και τα συμπεράσματά της μελετώνται από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Μεταξύ άλλων, ο Μακρίσταλ αναφέρει ότι «αν δεν ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων από τους αντάρτες μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, τότε είναι πιθανόν ο πόλεμος να μην μπορεί πια να κερδηθεί». Ως εκ τούτου, αναμένεται να ζητήσει το αμέσως προσεχές διάστημα από 10.000 έως 45.000 επιπλέον άνδρες, «οι οποίοι δεν αρκούν από μόνοι τους για να νικήσουν οι Σύμμαχοι στον πόλεμο, αλλά χωρίς αυτούς, κινδυνεύουν να τον χάσουν».

Παράλληλα, ο στρατηγός προτείνει ριζική αλλαγή στρατηγικής, με επίκεντρο την προστασία των αμάχων και την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας με τον ντόπιο πληθυσμό. «Διακινδυνεύουμε να υποστούμε στρατηγική ήττα όταν προσπαθούμε να πετύχουμε τακτικές νίκες που προκαλούν αναίτιες παράπλευρες απώλειες. Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να μας νικήσουν στις μάχες, αλλά με τις πρακτικές μας μπορούμε να χάσουμε μόνοι μας τον πόλεμο», εξηγεί ο Μακρίσταλ. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, έχει διατάξει τη δραστική μείωση των αεροπορικών βομβαρδισμών.

«Φυτώρια» τρομοκρατών

Επίσης, θεωρεί απαραίτητη την επιτάχυνση του προγράμματος εκπαίδευσης των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων και την έναρξη διαλόγου με όσους οπλαρχηγούς των Ταλιμπάν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν. Ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση της Καμπούλ για «την αποτυχία της να περιορίσει την εκτεταμένη διαφθορά», γεγονός που έχει οδηγήσει στη δημιουργία χάσματος μεταξύ των πολιτών, του ΝΑΤΟ και της κεντρικής εξουσίας. Τέλος, εφιστά την προσοχή στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις φυλακές, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «φυτώρια» τρομοκρατών.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν ο Λευκός Οίκος θα ικανοποιήσει το αίτημα για την αποστολή ενισχύσεων. Σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που παραχώρησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Ομπάμα δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης αν δεν αποσαφηνιστεί πρώτα η νέα αμερικανική στρατηγική που θα ακολουθηθεί: «Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε είναι αν ακολουθούμε τη σωστή τακτική, αν η στρατηγική μας είναι η ενδεδειγμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τις προαναφερθείσες ενστάσεις στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται ο κ. Ομπάμα από βουλευτές και γερουσιαστές της συμπολίτευσης, οι οποίοι εγείρουν πλέον σοβαρά ερωτηματικά για την πορεία του πολέμου. Ανάλογη μεταστροφή παρατηρείται και στην κοινή γνώμη, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανικών τάσσεται -για πρώτη φορά- υπέρ της ταχείας αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Εξάλλου, η αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, κάτι που μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αποφέρει ορατά αποτελέσματα. Εξίσου αμφίβολο θεωρείται και το ενδεχόμενο να συναινέσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην αποστολή ενισχύσεων, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης αντιτίθεται στον πόλεμο.

Σκεπτικισμός

Σκεπτικισμός επικρατεί και στην Καμπούλ, όπου οι αξιωματικοί των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας εκτιμούν ότι η αύξηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης θα εντείνει τις αντιδράσεις των Αφγανών. «Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τον κόσμο ότι οι ξένοι βρίσκονται εδώ για να υπερασπιστούν τη δική μας ελευθερία και δεν αποτελούν στρατό κατοχής», υπογράμμισε αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Αντιθέτως, πολύ πιο αποτελεσματική στρατηγική θα ήταν η ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή αριθμούν 134.000 αστυνομικούς και 82.000 στρατιώτες. Εντούτοις, οι περισσότεροι αμυντικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αξιόμαχο του αφγανικού στρατού, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει τις δυνατότητες να αναλάβει το κύριο βάρος των επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή