Εκτεταμένες συγκρούσεις στην Ονδούρα

Εκτεταμένες συγκρούσεις στην Ονδούρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ. Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ονδούρα, καθώς δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας συγκρούστηκαν με εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ του ανατραπέντος προέδρου της χώρας, Μανουέλ Σελάγια, έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, στην οποία κατέφυγε ο Σελάγια μετά την ξαφνική επιστροφή του στη χώρα. Ο πρόεδρος Λούλα της Βραζιλίας απηύθυνε έκκληση τόσο στην κυβέρνηση των στασιαστών που ανέτρεψαν τον Σελάγια όσο και στον ανατραπέντα πρόεδρο, για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Στους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα, οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της επιστροφής του Σελάγια στην Ονδούρα, την περασμένη Δευτέρα. «Η πρεσβεία της Βραζιλίας είναι περικυκλωμένη από αστυνομικούς και στρατιώτες», είπε ο ανατραπείς πρόεδρος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βενεζουέλας, Telesur, και πρόσθεσε ότι «η βία ενδέχεται να γενικευτεί, ο στρατός ενδέχεται να καταλάβει την πρεσβεία της Βραζιλίας. Απευθύνω έκκληση στο λαό της χώρας να έρθει στην Τεγκουσιγκάλπα, καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της μάχης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας». Ο Μανουέλ Σελάγια ανετράπη με πραξικόπημα του στρατού της Ονδούρας στις 28 του περασμένου Ιουνίου και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Σελάγια, που εφήρμοζε φιλολαϊκή πολιτική, προωθούσε επιπλέον και αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Η αιφνίδια επιστροφή του στην Ονδούρα συμπίπτει, όχι τυχαία όπως επισημαίνουν αναλυτές, με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με σκοπό η διεθνής κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στα τεκταινόμενα στην Ονδούρα.

Ανυποχώρητος ο ηγέτης των στασιαστών

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνηση των στασιαστών οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, επικεφαλής των στασιαστών, επέμεινε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος πρέπει να συλληφθεί άμα τη επιστροφή του στη Ονδούρα. Η επιστροφή του Σελάγια όμως ασκεί νέες πιέσεις στους στασιαστές. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχουν ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή