Θετικά μηνύματα για το περιβάλλον

Θετικά μηνύματα για το περιβάλλον

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανοιξε χθες τις εργασίες της η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής που έχει διεξαχθεί ποτέ για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περίπου 100 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το παγκόσμιο σύμφωνο μείωσης εκπομπών ρύπων, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, οδεύουν προς αδιέξοδο.

«Οι διαπραγματεύσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς», σημείωσε χθες στην εισαγωγική του ομιλία ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και προειδοποίησε ότι «ενδεχόμενη αποτυχία μας να δράσουμε άμεσα θα είναι ηθικά απαράδεκτη, οικονομικά επιζήμια και πολιτικά άστοχη». Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού εκπνέει ουσιαστικά τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν οι εκπρόσωποι των 190 κρατών-μελών του ΟΗΕ θα πρέπει να υπογράψουν στην Κοπεγχάγη νέο Σύμφωνο για το περιβάλλον, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και μετά.

Μείωση στην Ιαπωνία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020. Χθες, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές της κατά 25% μέχρι το 2020. Εντούτοις, ακανθώδη ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών, ώστε να υιοθετήσουν και εκείνα φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές, παραμένουν ανεπίλυτα, μόλις δυόμισι μήνες πριν από την Κοπεγχάγη. Με αυτά τα δεδομένα, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον στραμμένα προς τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, δηλαδή τους τρεις μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν οι τρεις προαναφερθείσες χώρες αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις, τότε οι διαπραγματεύσεις ενόψει Κοπεγχάγης, θα «ξεκολλήσουν».

Ελπιδοφόρα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν τα μηνύματα από τη χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Κατανοούμε πόσο σοβαρή απειλή είναι η κλιματική αλλαγή και θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ομπάμα. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα τριπλασιάσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα σε τρία χρόνια και θα επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινες τεχνολογίες, όπως η δέσμευση ρύπων από εργοστάσια λιθάνθρακα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν θεωρούνται μεν επαρκή, αλλά οπωσδήποτε σηματοδοτούν ριζική αλλαγή στάσης σε σχέση με την κυβέρνηση του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους. «Μέσα σε οκτώ μήνες έχουν γίνει περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος απ’ όσα είχαν γίνει σε ολόκληρη την ιστορία των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. Αμφίβολο, πάντως, παραμένει αν η Γερουσία θα εγκρίνει τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις του, αφού οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν ανάλογα μέτρα και από το Πεκίνο, για να συναινέσουν σε πολιτικές «που θα πλήξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Πρωτοβουλία από Κίνα

Σε αυτό το πλαίσιο, ικανοποίηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Κινέζου προέδρου, Χου Ζιντάο, ότι η κυβέρνησή του θα λάβει δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, ο κ. Χου ανακοίνωσε την πρόθεση να μειωθούν σε σημαντικό ποσοστό οι «εκπομπές ρύπων ανά δολάριο ακαθάριστου εθνικού προϊόντος που παράγεται» μέχρι το 2020. Μολονότι δεν ανακοίνωσε ακριβές ποσοστό, η Ουάσιγκτον επικρότησε επί της αρχής την πρωτοβουλία του. Κατά πάγια τακτική, η Κίνα, όπως και η Ινδία, συνδέουν τη μείωση των ρύπων με την οικονομική ανάπτυξη. Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε χθες ότι και η χώρα του θα λάβει μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, αν και τόνισε ότι υπεύθυνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι η Αμερική. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των μεγάλων ρυπαντών τον Νοέμβριο, για να καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν από την Κοπεγχάγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή