Κομπάζει και πάλι ο Ιρανός πρόεδρος Αχμεντινετζάντ

Κομπάζει και πάλι ο Ιρανός πρόεδρος Αχμεντινετζάντ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δημοσιοποίηση της κατασκευής περισσότερο προηγμένων συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου και τους νέους κομπασμούς του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν έστειλε μήνυμα αδιαλλαξίας προς τη Δύση, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, η πτώση πολεμικού αεροσκάφους, που κόστισε τη ζωή επτά ανθρώπων, ήρθε να εξασθενίσει αυτό το μήνυμα, υπογραμμίζοντας τα αυξανόμενα προβλήματα των υποδομών και των ενόπλων δυνάμεων.

Το αεροπλάνο κατέπεσε στα νότια περίχωρα της Τεχεράνης, σε μικρή απόσταση από την περιοχή του μαυσωλείου του αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπου πραγματοποιούνταν στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την επέτειο της έναρξης του πολέμου Ιράν – Ιράκ (1980 – 1988). Δεν ήταν σαφές αν το αεροπλάνο συμμετείχε στις αεροπορικές επιδείξεις, στο πλαίσιο του εορτασμού, ή αν επρόκειτο για σύμπτωση. Πάντως, τελευταίως, έχουν πυκνώσει τα κρούσματα δυστυχημάτων τόσο στην πολεμική όσο και στην πολιτική αεροπορία, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στο εμπάργκο της Δύσης, το οποίο δυσκολεύει την πρόσβαση του Ιράν στα αναγκαία ανταλλακτικά.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ προειδοποίησε, από την εξέδρα της παρέλασης, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «θα κόψουν το χέρι οποιουδήποτε εχθρού, προτού αυτός τραβήξει τη σκανδάλη εναντίον του έθνους». Μια μέρα νωρίτερα, το Ισραήλ είχε επαναλάβει ότι διατηρεί «όλες τις επιλογές πάνω στο τραπέζι», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα διστάσει να επιτεθεί εναντίον του Ιράν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, γνωστοποίησε ότι η χώρα του κατασκεύασε νέα γενιά συσκευών φυγοκέντρισης, που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι αυτό εξυπηρετεί μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Διπλωματικές πηγές από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκτιμούσαν πως δεν υπάρχει τίποτα το ουσιωδώς νέο στην ανακοίνωση του Σαλεχί.

Το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί με την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας περί διακοπής του εμπλουτισμού ουρανίου, δέχθηκε όμως να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στη Νέα Υόρκη, την 1η Οκτωβρίου.

Σήμερα, ο Αχμεντινετζάντ θα μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή