Οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το μικρό μεικτό δημοτικό σχολείο στην Πεσαβάρ;

Οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το μικρό μεικτό δημοτικό σχολείο στην Πεσαβάρ;

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Ταλιμπάν αποδίδεται η ανατίναξη μεικτού δημοτικού σχολείου στις παρυφές της πακιστανικής πόλης Πεσαβάρ. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά του μικροσκοπικού σχολικού κτιρίου, που κατέρρευσε, οι τοπικές Αρχές, ωστόσο, πιστεύουν ότι πρόκειται για έργο των Ταλιμπάν, που απαγορεύουν την εκπαίδευση των γυναικών και έχουν ανατινάξει δεκάδες σχολεία στην περιοχή.

Η νέα επίθεση στην Πεσαβάρ, πόλη με κομβική σημασία, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανάμεσα στο περιβόητο πέρασμα Κάιμπερ και την κοιλάδα Σουάτ, τόπο εκτεταμένων επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού κατά των Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες, κίνησε το ενδιαφέρον των παρατηρητών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πακιστανικός στρατός σημείωσε επιτυχίες, με τη σύλληψη ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν στο Σουάτ. Εξαπέλυσε επίσης αντεπίθεση στην «άνομη» περιοχή του Κάιμπερ, από όπου διέρχεται, ακριβώς στις παρυφές της Πεσαβάρ, η γραμμή ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με ασιατικές δημοσιογραφικές πηγές, η καθυστέρηση στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν έδωσε το χρόνο στους σπαρασσόμενους από εσωτερικές έριδες Ταλιμπάν να αναζητήσουν τρόπο συμφιλίωσης, ώστε να ανασυνταχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ηγέτης της πακιστανικής Τερίκ-ι-Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεσούντ, συναντήθηκε και με τον αντίπαλό του μουλά Ναζίρ, διοικητή στην περιοχή των φυλών του νότιου Βαζιριστάν, που ελέγχει και τους μαχητές της αφγανικής επαρχίας Πάκτια. Με πρωτοβουλία του Σιραζουντίν Χακάνι, διοικητή της μεγαλύτερης ομάδας Ταλιμπάν, επιδιώκεται η συνεργασία όλων των ομάδων, ώστε να τελεσφορήσει η δράση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, του ΝΑΤΟ και του πακιστανικού στρατού. Αυτός, με αμερικανική καθοδήγηση και υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Καγιάνι, κατόρθωσε να εκδιώξει, τον περασμένο Ιούλιο, τους Ταλιμπάν από την κοιλάδα του Σουάτ και να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού τους στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα, όμως, με τις ίδιες ασιατικές πηγές, προβληματικές είναι οι σχέσεις μεταξύ του στρατηγού Καγιάνι και του Πακιστανού προέδρου Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος θα μετάσχει αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή