Ρατσιστικές επιστολές σε πολιτικούς

Ρατσιστικές επιστολές σε πολιτικούς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας (NPD) έστελνε πλαστές επιστολές σε πολιτικούς με ξένες ρίζες, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Οι επιστολές, υπογεγραμμένες από κάποιον ανύπαρκτο επίτροπο, «αρμόδιο για την απέλαση των ξένων», απεστάλησαν σε αρκετούς υποψηφίους τουρκικής καταγωγής. Το NPD επιβεβαίωσε την αποστολή των επιστολών και τώρα η εισαγγελία του Βερολίνου εξετάζει κατά πόσον μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του ηγέτη του κόμματος για υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Σύμφωνα με έναν από τους παραλήπτες, τον Πράσινο υποψήφιο Οζκάν Μουτλού, η δισέλιδη επιστολή περιείχε «ένα σχέδιο πέντε σημείων» για «τη σταδιακή επιστροφή των ξένων στις χώρες προέλευσής τους». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Μουτλού είπε για τους φιλοναζιστές του NPD ότι «δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η χώρα είναι και δική μας χώρα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λαμβάνει συχνά e-mails και απειλητικές επιστολές από ακροδεξιούς εξτρεμιστές κι έχει συνηθίσει. Παρατήρησε, όμως, ότι κάποιοι μπορεί να παρασυρθούν και να μην κατανοήσουν ότι πρόκειται για φθηνά προεκλογικά τεχνάσματα, χωρίς την παραμικρή νομική βάση.

Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το NPD δεν έχει πιθανότητες να περάσει το όριο του 5% και να εισέλθει στη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) κι επιπλέον ότι είναι μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει κάποια έδρα στα Κοινοβούλια του Βραδεμβούργου και του Σλέσβιχ-Χολστάιν, όπου επίσης θα διεξαχθούν εκλογές. Τον περασμένο μήνα, πέτυχε να επανεκλεγεί στην τοπική Βουλή του ανατολικού κρατιδίου της Σαξωνίας, αν και με μειωμένο ποσοστό 5,6% έναντι 9,2% που είχε λάβει στις εκλογές του 2004. Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 800.000 Τούρκοι μετανάστες με δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι συνήθως ψηφίζουν κεντροαριστερά κόμματα. Στις σχετικές δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς (55%) έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν SPD και 23,3% Πράσινους. Σε εθνικό επίπεδο, οι ξένοι μετανάστες στη Γερμανία με δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 5,6 εκατ., ήτοι περίπου το 9% του εκλογικού σώματος.

Μικρή υποχώρηση της Μέρκελ

Στο μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή υποχώρηση της κ. Μέρκελ. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa εμφανίζει μεν τους Συντηρητικούς να προηγούνται 10 ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών, πράγμα που εξασφαλίζει την επανεκλογή της κ. Μέρκελ στην Καγκελαρία. Ωστόσο, τα κεντροδεξιά κόμματα προηγούνται μόλις μία ποσοστιαία μονάδα από το σύνολο και των τριών άλλων κυριότερων κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή