Στις ΗΠΑ ζουν 150.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων

Στις ΗΠΑ ζουν 150.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περί τα 150.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι είναι ή ότι ζουν ως παντρεμένοι, το περασμένο έτος, σύμφωνα με την πρώτη απογραφή για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων που έγινε στη χώρα. Βάσει των στοιχείων της απογραφής, το 27% των 564.743 ζευγαριών ομοφυλοφίλων που ζουν στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους παντρεμένους. Το αντίστοιχο ποσοστό των εγγάμων ετεροφυλοφίλων -οι οποίοι υπολογίζονται στα 61,3 εκατομμύρια- είναι 91%. Μόνο το 2008 υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 100.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ ζούσαν είτε ως παντρεμένοι είτε με σύμφωνο συμβίωσης είτε σε ελεύθερη συμβίωση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι διαφορές στα ποσοστά των έγγαμων ομοφυλοφίλων και ετεροφυλόφιλων ερμηνεύονται από το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια ομοφυλοφίλων που θέλουν να παντρευτούν δεν το κάνουν, επειδή η νομοθεσία στην πολιτεία όπου ζουν δεν τους δίνει αυτό το δικαίωμα. Σημειωτέον ότι το 56% εκ των 149.956 ζευγαριών ομοφυλοφίλων που αναφέρθηκαν στην απογραφή είναι γυναίκες. «Παρ’ ότι το 2008 οι ομοφυλόφιλοι στις ΗΠΑ είχαν δικαίωμα γάμου μόνο σε λίγες πολιτείες, πολύ μεγάλο ποσοστό Αμερικανών ομοφυλοφίλων είτε είναι παντρεμένοι είτε επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο γάμος για τη σχέση τους», επισημαίνει ο Γκάρι Γκέιτς, δημογράφος στο πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας. Ο Γκέιτς εξέτασε τον αριθμό των σχετικών αδειών γάμων που εκδόθηκαν, καθώς και άλλους παράγοντες, προκειμένου να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των έγγαμων ομοφυλοφίλων. Το 2008, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων ήταν νόμιμοι στην Καλιφόρνια, στη Μασαχουσέτη, στην Αϊόβα και στο Κονέκτικατ, ενώ ορισμένες -λίγες- ακόμη πολιτείες αναγνωρίζουν ως νόμιμα τα σύμφωνα συμβίωσης και την ελεύθερη συμβίωση μεταξύ ομοφυλοφίλων. Τα ζεύγη Αμερικανών ομοφυλοφίλων μπορούν επίσης να παντρεύονται στον Καναδά και σε άλλες χώρες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την πρώτη αυτή απογραφή θα χρησιμοποιούν και για την επίσημη καταγραφή του αριθμού των ομοφυλόφιλων ζευγαριών (και όσων ζουν με σύμφωνα συμβίωσης και όσων συμβιούν ελεύθερα) η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2010 μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία, μετά και την πίεση που δέχθηκε από ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος των γάμων μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα για το διάστημα 2005-2007, τουλάχιστον το 50% των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στις ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους παντρεμένους παρ’ ότι ο αριθμός των αδειών γάμου που εκδόθηκαν το ίδιο διάστημα είναι πολύ μικρότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή