ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Στα έργα υποδομής προσβλέπει ο Σόκρατες για επανεκλογή του

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Η σχέση αγάπης – μίσους των Πορτογάλων με τα μεγάλα έργα υποδομής ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών αυτής της εβδομάδας (27/9), καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να περιορίσουν το μεγάλο άνοιγμα που τους χωρίζει από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε. Ε. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες στηρίζει τις ελπίδες επανεκλογής στο υπό κατασκευήν νέο αεροδρόμιο της Λισσαβώνας και το νέο TGV που θα ενώνει τη χώρα με την Ισπανία. Μόνο το δεύτερο αυτό έργο θα εξασφαλίσει δουλειά σε 100.000 ανθρώπους. Σε όλες τις προεκλογικές συνεντεύξεις του ο Σόκρατες δηλώνει ότι τα μεγάλα έργα αναζωογονούν την οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. H κεντροδεξιά αντίπαλός του Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε έχει δεσμευτεί να παλέψει προκειμένου να σταματήσουν τα έργα, φοβούμενη πως η χώρα θα πνιγεί στα χρέη. Ο Σόκρατες τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού ρόλου του κράτους στην οικονομία, ενώ η Φερέιρα θέλει να περιορίσει αυτόν το ρόλο και να αλλάξει το σημερινό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι σοσιαλιστές κινούνται γύρω στο 34,9% και η αντιπολίτευση στο 31,6%.

ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

«Μόνο πολιτικές ερωτήσεις»

ΡΩΜΗ. Πολιτικές ερωτήσεις θα δέχεται στο εξής από τους δημοσιογράφους ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέλοντας να αποφύγει όσες αφορούν την προσωπική του ζωή και τις συναναστροφές του με τον επιχειρηματία Τζαπάολο Ταραντίνι, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις ναρκωτικών και πορνείας. Ο Καβαλιέρε σε συνέντευξη Τύπου πρότεινε στους δημοσιογράφους να τον ρωτούν, παραδείγματος χάριν, για τα διαμερίσματα που θα παραδώσει σύντομα στους σεισμοπαθείς της Λ’ Ακουιλα, γιατί όπως είπε «εμείς ασχολούμαστε με συγκεκριμένα πράγματα, τα σχόλια τα αφήνουμε στους άλλους». Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι συνέβαλε στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας, παρότρυνε δε τους δημοσιογράφους να βγάλουν τους παραμορφωτικούς φακούς, προκειμένου να αντικρίσουν το κυβερνητικό έργο.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Βοήθεια σε ιερείς και μονές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό υπουργείο Θρησκευμάτων προτίθεται να διαθέσει για το 2010 το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις θρησκευτικών κοινοτήτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μέρος αυτών των χρημάτων θα διατεθεί για το εθνικό επενδυτικό σχέδιο. Η Σερβική Εκκλησία θα λάβει 84,98%, η Ρωμαιοκαθολική 5,48%, η ισλαμική κοινότητα 3,19%, οι προτεστάντες 1,078% και η εβραϊκή κοινότητα 0, 0071%. Το ποσό κατανέμεται με βάση την εκπροσώπηση στον πληθυσμό και σύμφωνα με την απογραφή του 2002. Η Σερβική Εκκλησία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας», χρησιμοποιεί την κρατική επιχορήγηση για την οικονομική ενίσχυση 2.863 ιερέων. Παράλληλα, χρηματοδοτεί και τις μονές. Στη Σερβία υπάρχει διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους και οι ιερείς πληρώνονται από δωρεές πιστών και από την εκμετάλλευση των ακινήτων της Εκκλησίας.

ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ ΤΟΥ

Ο στρατηγός εμποδίζει την έρευνα

ΜΟΣΧΑ. Στη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας προχωράει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, για να διαπιστωθεί κατά πόσον ευσταθούν τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα αντιπολιτευόμενης εφημερίδας. Σύμφωνα με αυτό, ο αρχηγός των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, στρατηγός Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, έστειλε τους στρατιώτες του να εμποδίσουν έρευνα στο εργοστάσιο του γαμπρού του. «Διεξάγεται εσωτερική έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ανατόλι Σερνιούκοφ. Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Νοβάγια Γκαζέτα» δημοσίευσε προχθές απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν από τη ρωσική Δικαιοσύνη στις 18 Αυγούστου και στις οποίες ο στρατηγός Σαμάνοφ διατάσσει τον συνταγματάρχη Βάντιμ Πάνκοφ να στείλει επίλεκτες δυνάμεις για να εμποδίσουν έρευνα στο εργοστάσιο του γαμπρού του, σε βόρειο προάστιο της Μόσχας. Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης αποσπάσματα συνομιλιών -με θέμα πάντοτε την έρευνα- ανάμεσα στον γιο του στρατηγού και τον συνταγματάρχη Πάνκοφ. Ο στρατηγός Σαμάνοφ, ένας «ήρωας» της Ρωσίας, ο οποίος διορίστηκε το Μάιο επικεφαλής των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, κατηγορείται από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι στον πόλεμο της Τσετσενίας προέβη σε παραβιάσεις δικαιωμάτων πολιτών.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

«Θερίζει» ο καρκίνος της μήτρας

ΠΑΡΙΣΙ. Ο καρκίνος του εντέρου και της μήτρας ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό θανάτων ανθρώπων που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων, η οποία απευθύνει έκκληση για την άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων σε γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια προβλέπεται να διπλασιαστούν τα κρούσματα καρκίνου, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς ομάδας εργασίας Can treat, η οποία παρουσιάστηκε στο ογκολογικό συνέδριο του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή