Χωρίς τουρίστες αφήνουν το Θιβέτ

Χωρίς τουρίστες αφήνουν το Θιβέτ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι κινεζικές Αρχές σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια, ενόψει της 60ής επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός των ξένων τουριστών από το Θιβέτ, όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες και πράκτορες ταξιδιωτικών γραφείων. Με πρόσφατες τις διαδηλώσεις των τουρκογενών Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ, αλλά και προς αποτροπή ταραχών κατά τα πρότυπα των διαδηλώσεων στο Θιβέτ, τον Μάρτιο του 2008, η απαγόρευση εισόδου ξένων επισκεπτών αποφασίστηκε στην πρωτεύουσα Λάσα την Κυριακή. Δεν υπήρξε γραπτή ανακοίνωση, απλώς η κινεζική κυβέρνηση διέκοψε τη χορήγηση βίζας εισόδου στο Θιβέτ, όπου από χθες δεν μπορεί να εισέλθει κανένας ξένος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Νοτιοανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων, πίσω από την απαγόρευση κρύβεται η ανησυχία που προκαλεί στις κινεζικές Αρχές το ενδεχόμενο υποκίνησης διαδηλώσεων από Θιβετιανούς εξόριστους στο εξωτερικό, που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να οργανώσουν συντονισμένη διαμαρτυρία, όπως συνέβη στο Πεκίνο, τις παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Στην κινεζική πρωτεύουσα, εξάλλου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά, απαγορεύτηκε ακόμη και το πέταγμα των χαρταετών, ενώ στρατιώτες οπλισμένοι με αυτόματα έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της μεγαλούπολης.

Χειρονομίες καλής θέλησης προς Ταϊβάν

Σε σχέση με τον αποκλεισμό του Θιβέτ, ξένοι ανταποκριτές και αναλυτές συνδέουν το καταλυτικό αυτό μέτρο και με την επίσκεψη του εξόριστου Δαλάι Λάμα στην Ταϊβάν, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία είχε εξοργίσει το Πεκίνο. Οι κινεζικές αρχές πρέπει να ενοχλήθηκαν και από την προβολή ταινίας με θέμα τη ζωή του εξόριστου ηγέτη των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντέρ, χθες στην πόλη Καοσιούνγκ, στα νότια της Ταϊβάν. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Πεκίνο να τείνει κλάδο ελαίας προς τη νήσο, τονίζοντας ότι η Λαϊκή Κίνα επιδιώκει πάντα την υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας «διά μέσου των Στενών» και ότι θα στηρίξει επενδύσεις της Ταϊβάν σε επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή