ΗΠΑ: διχογνωμία για το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: διχογνωμία για το Αφγανιστάν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και των επιτελών του για την πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Μάικλ Μιούλεν, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα του διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, για αποστολή επιπλέον ενισχύσεων. Ωστόσο, η συνάντηση δεν κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα, καθώς φαίνεται ότι ο πρόεδρος δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από τους συνεργάτες του.

Ο κ. Μπάιντεν θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρέπει να σταλούν ενισχύσεις, αλλά, αντιθέτως, να μειωθεί η αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, η ευθύνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας θα πρέπει να μεταφερθεί στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται με εντατικούς ρυθμούς από το ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανικός στρατός που βρίσκεται στη χώρα οφείλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη σύλληψη και την εξόντωση μελών της Αλ Κάιντα, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο Πακιστάν, με «χειρουργικές» επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών. Αντίθετη άποψη έχει η κυρία Κλίντον, η οποία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Αλ Κάιντα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί όσο δεν καταστέλλεται το κίνημα των φανατικών Ταλιμπάν που της παρέχει προστασία. Οι γνώμες διίστανται και στους κόλπους των στρατιωτικών, των διπλωματών και των αμυντικών αναλυτών. Ο στρατηγός Μακρίσταλ προειδοποίησε ότι αν δεν του σταλούν ενισχύσεις, το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να ηττηθεί, ενώ με το αίτημά του συμφωνεί και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, αλλά και ο αντίπαλος του κ. Ομπάμα στις περσινές προεδρικές εκλογές, Τζον Μακέιν. Αξιωματικοί του Αφγανικού στρατού όμως επισημαίνουν ότι η ενισχυμένη παρουσία ξένων δυνάμεων εντείνει τις αντιδράσεις στον ντόπιο πληθυσμό και αυξάνει τη δημοφιλία των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, δριμεία φραστική επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του κ. Ομπάμα, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα φανατικών ισλαμιστών, ο Αλ Ζαουάχρι υποστηρίζει ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί του και δεν παρατηρείται οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Το μήνυμα του διαβόητου τρομοκράτη περιλαμβάνεται σε «ντοκιμαντέρ» της Αλ Κάιντα, το οποίο έχει διάρκεια 106 λεπτά και τίτλο «Η Δύση και το Σκοτεινό Τούνελ». Εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, στο στόχαστρο των απειλών του Αλ Ζαουάχρι βρίσκεται και η Σαουδική βασιλική οικογένεια, αλλά και ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν σε αμάχους και δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Δώδεκα πολίτες έχασαν τη ζωή τους χθες σε εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβιστικών μηχανισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή