Με… σαπουνόπερα προσεγγίζουν τους ισπανόφωνους

Με… σαπουνόπερα προσεγγίζουν τους ισπανόφωνους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πέρλα Μπελτράν, μια νεαρή γυναίκα από τη Νέα Υόρκη, έχει υποφέρει πολλά τελευταία – ο κλέφτης σύζυγός της δολοφονήθηκε και η ίδια συναναστρέφεται ανθρώπους του υποκόσμου. Αλλά βρίσκει διέξοδο στη στρατολόγηση εθελοντών για την απογραφή της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ. Η κ. Μπελτράν, ηρωίδα μιας δημοφιλούς ισπανόφωνης σαπουνόπερας, με τίτλο «Ο Διάβολος Ξέρει Καλύτερα» αντιπροσωπεύει ένα ακόμη στοιχείο στην πολύχρονη κυβερνητική προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ισπανόφωνων, μιας μειονότητας η οποία δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ επαρκώς, στα διακόσια χρόνια της ύπαρξης της στατιστικής υπηρεσίας.

Πολλοί Αμερικανοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τηλεοπτικά σίριαλ του τύπου του «Διαβόλου», αλλά τέτοιου είδους δράματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στον ισπανόφωνο πληθυσμό και ίσως αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι ισπανόφωνοι να συμμετέχουν στην καταγραφή τους, τον επόμενο χρόνο. Το μήνυμα, που η στατιστική υπηρεσία προσπαθεί να περάσει μέσα από το συγκεκριμένο σίριαλ, είναι: μη φοβάστε την καταμέτρησή σας.

Ταχύτατη αύξηση

Η απογραφή του επόμενου χρόνου αναμένεται να αποκαλύψει ουσιαστική αύξηση του ισπανόφωνου πληθυσμού, που είναι ήδη η ταχύτερα αυξανόμενη μειονότητα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση υπολόγισε τον Μάιο ότι πέρυσι ζούσαν στις ΗΠΑ 46,9 εκατ. ισπανόφωνοι, περισσότεροι από τα περίπου 33 εκατομμύρια της απογραφής του 2000. Τα στατιστικά στοιχεία αναλύονται για τη διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών και τη διανομή σ’ αυτές 400 δισ. δολαρίων ετησίως.

Ωστόσο, η απογραφή είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για ορισμένες μειονότητες, περιλαμβανομένων των ισπανόφωνων. Το φράγμα της γλώσσας και ο φόβος ότι μπορεί να αποκαλυφθούν, συμπληρώνοντας κυβερνητικά έγγραφα, περιορίζει τη συμμετοχή τους σ’ αυτή. Αξιωματούχοι της στατιστικής υπηρεσίας παραδέχονται ότι στην απογραφή του 2000 δεν καταγράφηκε περίπου το 0,7% του ισπανόφωνου πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν έχουν καταμετρηθεί περίπου 1,3 εκατ. ισπανόφωνοι.

Με την ένταξη της απογραφής στην εξέλιξη του σίριαλ «προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τον φόβο», εξηγεί ο Αουρέλιο Βαλκάρσελ, εκ των παραγωγών των Telemundo Studios. Με τη διαρκή συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να αποκαλύψουν το όνομα και τη διεύθυνσή τους ή να δώσουν πληροφορίες για το νοικοκυριό τους στην κυβέρνηση. «Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι οι πληροφορίες τους είναι ασφαλείς», λέει ο Στέισι Γκίμπελ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή