Μερικός αφοπλισμός από τη Βρετανία

Μερικός αφοπλισμός από τη Βρετανία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πρόθεσή του να παροπλίσει μέρος των πυρηνικών υποβρυχίων της βρετανικής δύναμης αποτροπής επρόκειτο να ανακοινώσει χθες το βράδυ κατά την ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, στο πλαίσιο παγκόσμιας συμφωνίας για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων.

«Αν μιλάμε σοβαρά όταν κάνουμε λόγο για απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα κόσμο θα χρειαστούμε πολιτική θέληση και όχι περίτεχνους ελιγμούς» αναμενόταν να πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, απόσπασμα της ομιλίας του οποίου δόθηκε χθες το βράδυ στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο κ. Μπράουν αναμενόταν να εκφωνήσει τη βαρυσήμαντη ομιλία του σε ειδική συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό και την ανάσχεση της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων, που έχει συγκαλέσει ο Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τέλος ο εκσυγχρονισμός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει έτσι τη σταδιακή εγκατάλειψη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κατηγορίας Βάνγκαρντ και των πυρηνικών πυραύλων Τράιντεντ, συνολικού κόστους 22 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει τον παροπλισμό ενός εκ των τεσσάρων υποβρυχίων που διαθέτει η Βρετανία. Σε υπο-επιτροπή, που θα συσταθεί μέχρι τα τέλη του έτους και στην οποία θα μετέχουν οι αρμόδιοι Βρετανοί υπουργοί, οι αρχηγοί των επιτελείων και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα προσφέρουν λεπτομέρειες για το σχέδιο μερικού αφοπλισμού. Παρά το σημαντικό διπλωματικό και στρατιωτικό άνοιγμα του Λονδίνου, με τον παροπλισμό ενός υποβρυχίου Βάνγκαρντ, ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, που διαθέτει στο οπλοστάσιό της.

Το μέλλον του βρετανικού πυρηνικού οπλοστασίου απασχολεί τον δημόσιο διάλογο στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας αυξημένων ανησυχιών για τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με τη διόγκωση του δημόσιου δανεισμού, την υποχώρηση των φορολογικών εσόδων και την εκτίναξη των κρατικών δαπανών για πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και διάσωση προβληματικών τραπεζικών οργανισμών.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας αναμενόταν να έχουν χθες συνάντηση, για να συντονίσουν τη στάση τους εν όψει των συνομιλιών της ερχόμενης εβδομάδας με το Ιράν, που αποτελούν την πιο πρόσφατη διεθνή προσπάθεια για να πεισθεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το φιλόδοξο πυρηνικό της πρόγραμμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να υπαναχωρήσει από τα σχέδια του προκατόχου του για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη θα κάνει τη Μόσχα να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Στη χθεσινή ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Γκόρντον Μπράουν αναμενόταν να υπογραμμίσει τη σημασία του ζητήματος των πυρηνικών όπλων, αναδεικνύοντάς το σε μία από τις πέντε κρίσιμες προτεραιότητες της προεδρίας του, μαζί με την οικονομία, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία και τη φτώχεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επρόκειτο να καλέσει «σε σταδιακή εγκατάλειψη της μονομέρειας, που θα επιτρέψει την ανάδειξη της ηθικής τόλμης και της ηγετικής ικανότητας, που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία του νέου κόσμου και την εδραίωση -για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία- μιας πραγματικά παγκόσμιας κοινωνίας». Η παρουσία, όμως, του Καντάφι στη σύνοδο της Πέμπτης στο Σ. Α. αναμένεται να δημιουργήσει δυσκολίες στον Μπράουν, ύστερα από τις σκληρές εκφράσεις του για την υποδοχή που επιφύλαξε ο Λίβυος ηγέτης στον αποφυλακισθέντα βομβιστή του Λόκερμπι, Αλ Μεγκραχί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή