Μια 13χρονη, το νέο αστέρι της μόδας

Μια 13χρονη, το νέο αστέρι της μόδας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν θα φανταζόταν ότι ο σκληρός, ελιτίστικος, ανταγωνιστικός κόσμος της μόδας με την αυστηρή «πόρτα» έξω από τα ντεφιλέ των διεθνών μητροπόλεων του στιλ, θα υποδεχόταν σήμερα με τόσο ενθουσιασμό, μαζί και υστερία, νεαρά αγόρια και κορίτσια μπλόγκερ, που δεν έχουν καμιά σχέση με ετικέτες και βιτρίνες, εκφράζουν μόνο την άποψή τους γι’ αυτό που βλέπουν και επιθυμούν (ή δεν επιθυμούν) να φορέσουν.

Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το φαινόμενο Τάβι Γκέβινσον. Με το προσωπικό της ημερολόγιο στο διαδίκτυο. Μια 13χρονη μπλόγκερ με γυαλιά μυωπίας, που αναστάτωσε τη νεοϋορκέζικη εβδομάδα μόδας, είδαμε να φωτογραφίζεται με έναν από τους πιο σεμνούς εκπροσώπους της μόδας, τον Ιάπωνα Γιόζι Γιαμαμότο, λίγο πριν από την παρουσίαση της συλλογής του για το ερχόμενο καλοκαίρι, έχοντας μάλιστα φροντίσει να της παρέχει μια θέση στην πρώτη σειρά. Εκεί που άλλοι τις φυλάνε για την Βικτόρια Μπέκαμ και την Μαντόνα…

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον λοιπόν είναι η ιστορία. Πώς μια τινέιτζερ μεταμορφώνεται στο απόλυτο αστέρι μιας εμπορικής ανταλλαγής ιδεών και χρωμάτων. Και πώς μπερδεύεται με τα ανθισμένα μοτίβα, τις «ολόσωμες» μπότες, τα καλοσιδερωμένα πρόσωπα. Ω ναι, αυτός είναι ο «κόσμος» της πρώτης σειράς, εκεί συγκεντρώνονται όλα τα φλας, εκεί κερδίζονται οι εντυπώσεις. Η αληθινή σταρ λοιπόν της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες είναι ένα 13χρονο κορίτσι, που ζει στο Σικάγο και αφιερώνει αρκετό από τον εξωσχολικό του χρόνο στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Πώς περιγράφει όμως η ίδια τον εαυτό της; «Είμαι μια μικροσκοπική 13χρονη κοπέλα που κάθεται μέσα όλη μέρα φορώντας περίεργα τζάκετ και όμορφα καπέλα».

Από την ημέρα που έγινε εξώφυλλο σε περιοδικό (όχι για την ομορφιά της όπως συνηθίζεται αλλά κυρίως για το μυαλό της και το ύφος γραφής της), και τη στιγμή που άρχισε να δίνει συνεντεύξεις και να φωτογραφίζεται με διασημότητες και ανθρώπους της μόδας, η Τάβι Γκέβινσον δεν προλαβαίνει να μετράει νέους επισκέπτες στο μπλογκ της.

Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι πρόκειται για ψευδώνυμο αφού ήταν γραμμένο με τόσο επαγγελματισμό που πίστευαν ότι το είχαν «σκηνοθετήσει» δημοσιογράφοι και στυλίστες που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Μέσα στους πρώτους οχτώ μήνες «στον αέρα», το μπλογκ άρχισε να δέχεται μηνύματα από δημοφιλείς σχεδιαστές. Κυρίως γιατί θέλουν να μάθουν τη γνώμη ενός «ειδικού» με αυθορμητισμό. Μέχρι να γίνει 18, θα έχουν μεσολαβήσει 10 ακόμη σεζόν. Αυτή είναι μεγάλη περίοδος για την εξέλιξη της μόδας. Μέχρι τότε το ζητούμενο είναι να μη συμβιβαστεί. Για να πάει στη νεοϋορκέζικη εβδομάδα μόδας πάντως πήρε μια βδομάδα άδεια από το σχολείο. Ο πατέρας της, δάσκαλος στο επάγγελμα, τη συνόδευε από σόου σε σόου. Οταν τη ρώτησαν αν διαβάζουν οι συμμαθητές της το μπλογκ της, εκείνη απάντησε «όχι». Ευτυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή