Νέα έκκληση για το κλίμα από τον γ.γ. του ΟΗΕ

Νέα έκκληση για το κλίμα από τον γ.γ. του ΟΗΕ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μέρα μετά την όχι ιδιαίτερα γόνιμη σύνοδο κορυφής της Νέας Υόρκης για την κλιματική αλλαγή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων προκειμένου να μη διαψευσθούν οι υψηλές προσδοκίες εν όψει της κρίσιμης, διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης, στις αρχές Δεκεμβρίου. «Αυτή τη χρονιά ταξίδεψα από την Αρκτική μέχρι τις στέπες της Μογγολίας και διαπίστωσα από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας «να αρθούν στο ύψος της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το ανθρώπινο είδος».

Περίπου 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων συμμετείχαν στη σύνοδο της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, όσο πληθωρικές σε θερμές διακηρύξεις ήταν οι ομιλίες των ηγετών, άλλο τόσο πενιχρές σε απτές δεσμεύσεις αποδείχθηκαν, γεγονός που χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για την Κοπεγχάγη, όπως σημειώνει η πλειονότητα των ειδικών. «Η τρομερά επικίνδυνη ιδέα είναι ότι θα μπορούσαμε να μεταθέσουμε τις αποφάσεις για μετά την Κοπεγχάγη», σημειώνει ο Νικ Μπάμπι, από το βρετανικό περιβαλλοντικό ινστιτούτο μελετών E3G. Από την πλευρά του, ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου της Στοκχόλμης, δήλωσε: «Το γεγονός ότι η σύνοδος της Νέας Υόρκης δεν έστειλε το παραμικρό σήμα για ουσιαστικά μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών ρύπων, είναι πάρα πολύ ανησυχητικός οιωνός».

Κινεζική έκπληξη

Από την γκρίζα εικόνα οι περισσότεροι ειδικοί εξαιρούν την Κίνα. Στην πρώτη ομιλία Κινέζου ηγέτη από το βήμα του ΟΗΕ, ο Χου Ζιντάο αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της συνόδου, δεσμευόμενος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα, το οποίο διαμηνύει τη σοβαρότητα με την οποία η Κίνα αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, διευθύντρια του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Αποθεμάτων της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν δήλωσε ότι η στροφή της Κίνας προς περισσότερο «πράσινες» πολιτικές θα βοηθήσει την ενίσχυση των φωνών που πιέζουν για συγκεκριμένα μέτρα εντός της αμερικανικής Γερουσίας, η αντίσταση της οποίας δένει τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας του, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι δεν θα έπρεπε να αναμένεται μια «τέλεια» συμφωνία στην Κοπεγχάγη, λόγω της πολιτικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει στην Ουάσιγκτον και των δυσκολιών που προκαλεί η διεθνής οικονομική ύφεση. Αντιμέτωπες με το φάσμα της μαζικής ανεργίας, πολλές κυβερνήσεις εμφανίζονται απρόθυμες να επιχειρήσουν δραστικά περιβαλλοντικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τα εντελώς ασυνήθιστα για Αμερικανό πρόεδρο εύσημα του Φιντέλ Κάστρο. Ο ηλικίας 83 ετών ιστορικός ηγέτης της Κούβας χαρακτήρισε «γενναία» την τοποθέτηση του Αφροαμερικανού προέδρου για τις ευθύνες των αμερικανικών κυβερνήσεων αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και σημείωσε ότι «ουδείς άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είχε το θάρρος να πει δημοσίως αυτά που είπε ο Ομπάμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή