Οαση αλλαγής στη Σαουδική Αραβία

Οαση αλλαγής στη Σαουδική Αραβία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Το πρώτο της μικτό Πανεπιστήμιο εγκαινίασε χθες η Σαουδική Αραβία, που φιλοδοξεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα να φέρει αέρα αλλαγής στο ισλαμικό κράτος. Δυτικοί διπλωμάτες ελπίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Αμπντάλα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (ΚΑUSΤ), το οποίο έχει προσελκύσει πάνω από 70 καθηγητές και 800 φοιτητές του εξωτερικού, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις μετά από μια σειρά συναπτών συμπτωμάτων οπισθοδρόμησης, όπως η αναβολή των δημοτικών εκλογών και η ματαίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω παρεμβάσεων των ιερέων.

Το Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Τζέντα, εγκαινίασε ο ίδιος ο βασιλιάς Αμπντάλα, παρουσία περιφερειακών ηγετών, Δυτικών διπλωματών και τιμημένων με Νόμπελ επιστημόνων. Ο 85χρονος μονάρχης έχει ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του μετά την ανάληψη του θρόνου και στόχος του είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους. Μαχητές της Αλ Κάιντα είχαν εξαπολύσει το 2003 βίαιη εκστρατεία κατά της χώρας, κατηγορώντας τη βασιλική οικογένεια για διαφθορά και για συμμαχία με τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ ήταν κυρίως σαουδαραβικής καταγωγής. Οι αξιωματούχοι που στηρίζουν τον Αμπντάλα φοβούνται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις οι νέοι άνθρωποι θα στρατολογηθούν μελλοντικά από εξτρεμιστές και ακραίες οργανώσεις. Το KAUST παρουσιάζεται λοιπόν ως απτή απόδειξη των σχεδίων του βασιλιά, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων εξαγγείλει αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης, του εκπαιδευτικού συστήματος και της πολεοδομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους.

«Το KAUST είναι επιτέλους ένα χειροπιαστό δείγμα μετά από τόσες ανακοινώσεις και τόσα λίγα έργα», σχολίασε δυτικός διπλωμάτης στο Ριάντ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν υπάρχει στον κόσμο άλλο Πανεπιστήμιο τόσο καλά εξοπλισμένο. Στο campus του φοιτητές και προσωπικό θα μετακινούνται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σκοπός του ιδρύματος είναι η δημιουργία Σαουδαράβων επιστημόνων, αν και μέχρι στιγμής οι ντόπιοι φοιτητές είναι μειονότητα. Συνολικά θα φοιτήσουν εκεί νέοι από 61 χώρες.

Ανήκει στην Αramco

Χτισμένο στη μέση του πουθενά, κοντά σε ένα χωριό της Ερυθράς Θάλασσας, το ίδρυμα που περιβάλλεται από μία έκταση 50 στρεμμάτων, έχει προσελκύσει επιστήμονες από το εξωτερικό με πολυτελή πακέτα και μια ζωή, πολύ μακρινή από την πραγματικότητα του ισλαμικού κράτους.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, άνδρες και γυναίκες κάθονται δίπλα δίπλα στα έδρανα και συμβιώνουν στην πανεπιστημιακή καντίνα. Με τεράστιους κήπους, γυμναστήρια, κλινικές και κοιτώνες δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να απομακρυνθεί κανείς από το campus, που είναι προστατευμένο από τη θρησκευτική αστυνομία. Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Aramco και δεν υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή