Συστράτευση για καλύτερο κόσμο ζητάει ο Ομπάμα

Συστράτευση για καλύτερο κόσμο ζητάει ο Ομπάμα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα απηύθυνε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Μιλώντας από το βήμα της 64ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν εκείνοι που επέκριναν την Αμερική για τις μονομερείς της αποφάσεις, να περιμένουν τώρα ότι η Αμερική θα λύσει μόνη της όλα τα προβλήματα του κόσμου». Εξήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν «στην ανατολή μιας νέας εποχής διεθνούς συνεργασίας», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε ασκήσει επανειλημμένως δριμεία κριτική στον ΟΗΕ. Περιέγραψε έναν κόσμο που απειλείται «από παρατεταμένες συγκρούσεις, πανδημίες, γενοκτονίες, τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, την τρομοκρατία και την τήξη των πάγων». Σε αυτές τις συνθήκες, οι ηγέτες του πλανήτη οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ό, τι αφορά συγκεκριμένα ζητήματα, εντύπωση προκάλεσε η σκληρή κριτική που άσκησε ο κ. Ομπάμα στο Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τις δύο πλευρές να επανέλθουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στη βάση της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο Καντάφι δεν έμεινε τελικώς σε σκηνή

Αμέσως μετά τον κ. Ομπάμα, στο βήμα ανέβηκε ο Λίβυος ηγέτης, Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος μάλιστα είχε προηγουμένως προκαλέσει αναστάτωση στην πόλη της Νέας Υόρκης, αφού η επιθυμία του να διαμείνει σε σκηνή συνάντησε αντιδράσεις. Αρχικά, ο κ. Καντάφι ήθελε να στήσει τη σκηνή του στους κήπους της πρεσβείας της Λιβύης, αλλά οι περίοικοι αντέδρασαν έντονα. Στη συνέχεια ζήτησε άδεια να τη στήσει στο κεντρικό πάρκο της πόλης, αλλά οι αρχές δεν το επέτρεψαν. Εντέλει, ο κ. Καντάφι θα διέμενε κατά πάσα πιθανότητα σε βίλα του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ. Στην ομιλία του, ο κ. Καντάφι στηλίτευσε την αποτυχία του ΟΗΕ στον τομέα της αποτροπής συγκρούσεων και χαρακτήρισε άδικη την ανισότητα μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή