ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ

Στοιχηματίζουν στο «ναι» των Ιρλανδών για τη Λισσαβώνα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για τη συνθήκη της Λισσαβώνας στις 2 Οκτωβρίου στοιχηματίζει ένα από τα γνωστότερα γραφεία στοιχημάτων στο Δουβλίνο, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες είναι 1/12. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου, «με αυτή την αναλογία, ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό, αν και περιμένουμε η μάχη να διεξαχθεί στήθος με στήθος». Ο ίδιος προσέθεσε ότι από τη στιγμή που πολλές επαγγελματικές ομάδες στη χώρα, όπως οι αγρότες και οι επιχειρηματίες, στηρίζουν τη συνθήκη, το θετικό αποτέλεσμα μοιάζει αναπόφευκτο. Οι πληροφορίες του πρακτορείου προσεγγίζουν τις δημοσκοπήσεις που θέλουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ της συνθήκης, η οποία και θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων στην Ε. Ε. Οι Βρυξέλλες χρειάζονται την Ιρλανδία προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή τη συνθήκη της Λισσαβώνας. Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που αμφιβάλλουν αν θα υπερισχύσει το «ναι», εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στην οικονομία.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Βρήκαν μπάνιο 2.000 ετών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Ιερουσαλήμ ένα τελετουργικό μπάνιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούσαν Εβραίοι προσκυνητές όταν επισκέπτονταν το ναό, πριν από δύο χιλιετίες. Το μπάνιο εντοπίστηκε δίπλα στο Ορος του Ναού, στο συγκρότημα της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, όπου υπήρχαν δύο βιβλικοί ναοί. Ο δεύτερος καταστράφηκε από τις ρωμαϊκές λεγεώνες το 70 μ. Χ. Η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το πέτρινο μπάνιο θα πρέπει να χρησίμευε στον τελετουργικό καθαρισμό των προσκυνητών, οι οποίοι επισκέπτονταν το Ορος του Ναού τρεις φορές το χρόνο. Η περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε τους ναούς, σήμερα είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ, γνωστός στους μουσουλμάνους ως το Ευγενές Ιερό. Το τελετουργικό μπάνιο βρέθηκε κάτω από κατοικίες στον μουσουλμανικό τομέα της Παλιάς Πόλης.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΒΟΥΛΗ

Επικύρωσαν τη συνθήκη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ υπέγραψε χθες νόμο με τον οποίον επικυρώνεται η Συνθήκη της Λισσαβώνας. Η τελική πράξη επικύρωσης αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου χθες στη γερμανική πρωτεύουσα. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ικανοποιημένη από την επικύρωση. «Πρόκειται για επιτυχία το ότι η Κάτω και η Ανω Βουλή κατάφεραν να ψηφίσουν ένα νόμο, αν και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Γερμανός πρόεδρος υπέγραψε το νόμο, αφού η Ανω Βουλή ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα και το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της συνθήκης, υιοθετώντας νομοθεσία που εγγυάται τα δικαιώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

Δικαστής οδηγούσε μεθυσμένος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα μήνα. Και φυσικά υπέβαλε την παραίτησή του, χάνοντας το μισθό του, ύψους 128.000 λιρών. Πρόκειται για τον ανώτατο δικαστή Μπρους Μακμίλαν, ηλικίας 63 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα στο Τόξτιθ του Λίβερπουλ. Αφέθηκε ελεύθερος αφού προηγουμένως πλήρωσε την εγγύηση. Ο δικαστής διετέλεσε πρόεδρος του δικαστηρίου του Στέμματος στο Λίβερπουλ και εκκρεμεί εις βάρος του η εκδίκαση της πρώτης αγωγής, όταν συνελήφθη στις 27 Αυγούστου οδηγώντας ακανόνιστα πίσω από ένα μαύρο αυτοκίνητο στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς το Λανκσάιρ.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Εκανε θανατηφόρες πτήσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πιλότος ολλανδικού αεροσκάφους συνελήφθη στην Ισπανία με την κατηγορία ότι πραγματοποιούσε θανατηφόρους πτήσεις πάνω από την Αργεντινή την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1976 – 1983). Ο πιλότος της Τρανσάβια, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, ολλανδική και αργεντίνικη, καταζητείται από τις Αρχές της Αργεντινής για εγκλήματα τελεσθέντα κατά τη δικτατορία. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πιλότος της εταιρείας Τρανσάβια συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαλένθιας στην Ισπανία την Τρίτη το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Χέρμπερτ Μπρίνκμαν. Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον Τζούλιο Αλμπέρτο Πος, απόστρατο συνταγματάρχη του Ναυτικού της Αργεντινής. Τα εγκλήματα θα πρέπει να τελέστηκαν όσο ο Πος ήταν πιλότος της Ναυτικής Σχολής Μηχανικών, ένα από τα χειρότερα κέντρα κράτησης και βασανισμού.

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Ο Κασπάροφ νίκησε τον Καρπόφ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο Γκάρι Κασπάροφ νίκησε τον Ανατόλι Καρπόφ στον πρώτο γύρο της σκακιστικής δεξιοτεχνίας που διοργάνωσαν χθες στη Βαλένθια οι δύο μεγάλοι σκακιστές και σκληροί αντίπαλοι στον Ψυχρό Πόλεμο, τιμώντας την 25η επέτειο της πρώτης αναμέτρησής τους, που τέλειωσε πέντε μήνες μετά και έμεινε στην ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή