Χόσνι: Πιέσεις στις εκλογές της UNESCO

Χόσνι: Πιέσεις στις εκλογές της UNESCO

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος Αμερικανών και Ευρωπαίων εξαπέλυσε χθες ο ηττημένος υποψήφιος για το αξίωμα του γενικού διευθυντή της UNESCO και υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Φαρούκ Χόσνι. Ο τελευταίος δήλωσε ότι η εκλογή στο αξίωμα της Ιρίνα Μπόκοβα από τη Βουλγαρία μετά από πέντε ολόκληρους γύρους αποτελεί προϊόν «ανήθικων πιέσεων από πλευράς των ΗΠΑ και όχι μόνο» και δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η διαδικασία αποτελεί τρανή απόδειξης μιας «υπαρκτής πολιτισμικής σύγκρουσης». Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι Αμερικανοί είχαν εξαρχής ταχθεί κατά τη υποψηφιότητας του κ. Χόσνι, υπενθυμίζοντας ότι ουκ ολίγες φορές στην πολιτική τού σταδιοδρομία είχε προβεί σε δηλώσεις αντισημιτικού περιεχομένου. Το 2008, μάλιστα, ο κ. Χόσνι είχε δεσμευτεί ενώπιον του αιγυπτιακού κοινοβουλίου ότι θα πυρπολήσει ο ίδιος όποιο ισραηλινό βιβλίο βρεθεί σε βιβλιοθήκη της χώρας.

«Δυστυχώς, η UNESCO έχει πλέον πολιτικοποιηθεί», σχολίασε ο κ. Χόσνι. «Στον προτελευταίο γύρο έλαβα 29 ψήφους και στον δεύτερο 27, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι αντιπρόσωποι δύο κρατών υποχρεώθηκαν την ύστατη ώρα να άρουν την υποστήριξη προς το πρόσωπό μου», ισχυρίστηκε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε αρχικά ταχθεί υπέρ του κ. Χόσνι, όμως, στην τελευταία ψηφοφορία στράφηκε υπέρ της κα Μπόκοβα. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα κράτη του βορρά επιδιώκουν να έχουν αυτά του νότου υπό τον έλεγχό τους», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο αντιπρόσωπος των Αμερικανών έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του» προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή