Οι Μαλδίβες αγωνίζονται… για να υπάρχουν

Οι Μαλδίβες αγωνίζονται… για να υπάρχουν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολόλευκη άμμος και τα κρυστάλλινα νερά του ωκεανού ελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στις Μαλδίβες, το στερεότυπο, αν θα μπορούσε να υπάρξει, του επίγειου παραδείσου. Σε αυτά, όμως, τα κρυστάλλινα νερά κρύβεται και ο κίνδυνος αφανισμού του νησιωτικού συμπλέγματος από προσώπου γης.

Οι Μαλδίβες, που κινδυνεύουν τόσο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Αλλωστε η άκρως δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκονται τις μετέβαλε σε σύμβολο της προσπάθειας περιορισμού του φαινομένου του θερμοκηπίου. Περισσότερο από το 80% του εδάφους των Μαλδίβων, που αποτελούνται από εκατοντάδες μικροσκοπικές κοραλλιογενείς ατόλες διασκορπισμένες στον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο από ένα μέτρο από την επιφάνεια της θαλάσσης. Η άνοδος της στάθμης των νερών, λοιπόν, εξαιτίας της τήξης των πάγων που προκαλείται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα σημάνει την καταβύθισή τους.

Η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους έχει επανειλημμένως διατυπώσει την επιθυμία να αγοράσει γη σε κάποιο άλλο ασφαλές σημείο, όπως τη Σρι Λάνκα ή την Ινδία, εδάφη όπου θα μπορέσουν να μετακινηθούν οι κάτοικοι σε περίπτωση που χαθούν τα νησιά τους κάτω από τα νερά του ωκεανού. Ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Νασίντ, στις αρχές του μήνα δήλωσε ότι ελπίζει πως μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση και πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ολοκληρωτικά. Μάλιστα η χώρα επιθυμεί να δώσει το καλό παράδειγμα και να κάνει τις Μαλδίβες το πρώτο κράτος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2020. Θα παράγεται αποκλειστικά ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των μοτοσικλετών που κυκλοφορούν στους στενούς δρόμους της πρωτεύουσα Μάλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή