Ολοι καθάριζαν… την κόκκινη σκόνη

Ολοι καθάριζαν… την κόκκινη σκόνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Κρατώντας σκούπες, φαράσια και άλλα προϊόντα καθαρισμού, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ βγήκαν χθες από τα σπίτια τους έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: να εξαφανίσουν από τις αυλές και τα αυτοκίνητά τους, μεταξύ άλλων, την παχιά κόκκινη σκόνη που μετέτρεψε για οκτώ ολόκληρες την ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ σε πεδιάδα του Αρη.

Παράλληλα, τιτάνιες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των εργαζομένων στα μέσα μαζικών μεταφορών προκειμένου να καταστεί εκ νέου δυνατή η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης, καθώς και του σιδηροδρομικού της δικτύου, τα οποία παρέλυσαν από τη μεγαλύτερη αμμοθύελλα που έπληξε την Αυστραλία την τελευταία εκατονταετία.

Οι αυστραλιανές αρχές, μάλιστα, ήραν προσωρινά τους περιορισμούς στην κατανάλωση νερού -οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω της πρόσφατης ξηρασίας-, ούτως ώστε να διευκολύνουν την προσπάθεια καθαρισμού της πόλης.

Χθες, πάντως, ο ουρανός πάνω από το Σίδνεϊ ήταν καταγάλανος και οι υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλλίας διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα σε διάστημα λίγων ωρών. Μολονότι τα νοσοκομεία της πόλης δέχτηκαν εκατοντάδες κλήσεις από άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, η πρωτοφανής αμμοθύελλα δεν στέρησε ανθρώπινες ζωές. «Το φαινόμενο μας αιφνιδίασε, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων, Στιβ Γουάν.

Ζημιές σε αγροκτήματα

Αντίθετη άποψη εξέφρασε, ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυστραλών Βιομηχάνων, Μαρκ Γκούντσελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απώλεια 24 ωρών παραγωγής θα κοστίσει στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα περισσότερα αγροκτήματα της πολιτείας έχουν υποστεί ζημιές, το ακριβές μέγεθος των οποίων είναι δύσκολο να υπολογιστεί. «Η καταστροφή που υπέστη η ύπαιθρος ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», τόνισε ο κ. Γκούντσελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή