Πακιστάν: επανέρχονται οι Ταλιμπάν

Πακιστάν: επανέρχονται οι Ταλιμπάν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μήνες μετά τις εκτεταμένες, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ, οι εξτρεμιστές επανήλθαν στο προσκήνιο, εξοντώνοντας τουλάχιστον 11 μέλη φιλοκυβερνητικών, παραστρατιωτικών δυνάμεων και ηγέτες φυλών στο πάντα ασταθές, βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Οι Ταλιμπάν έστησαν ενέδρα στα θύματά τους έξω από την πόλη Μπανού, γύρω στα 240 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων τριών δημογερόντων και του Μαλίκ Σουλτάν, ηγέτη φυλής, ο οποίος είχε πρόσφατα συγκροτήσει φιλοκυβερνητική, παραστρατιωτική δύναμη, ύστερα από απαγωγές πληθώρας σπουδαστών και καθηγητών από φανατικούς Ταλιμπάν. Αλλοι τέσσερις άοπλοι και οκτώ Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Αντιγράφοντας τις μεθόδους του Αμερικανού στρατηγού Πετρέους για την αντιμετώπιση της εξέγερσης στο Ιράκ, η πακιστανική κυβέρνηση ενθάρρυνε το σχηματισμό πολιτοφυλακών, των λεγόμενων Ιασκάρ, από τις τοπικές φυλές, μεταφέροντας σ’ αυτές μέρος του βάρους για την αναχαίτιση των Ταλιμπάν. Η ένοπλη δραστηριότητα των τελευταίων στο Πακιστάν είχε υποχωρήσει αισθητά τον τελευταίο μήνα, ύστερα από την εξόντωση του στρατιωτικού τους αρχηγού Μπαϊτουλάχ Μεσούντ από αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η πόλη Μπανού ανήκει στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, όπου, κατά τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, βρίσκονται οι κυριότερες βάσεις της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, ύστερα από τον πόλεμο του Δεκεμβρίου του 2001, που είχε αποτέλεσμα την εκδίωξή τους από το γειτονικό Αφγανιστάν. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ και τις γύρω περιοχές είχαν θεαματικά αποτελέσματα, αν και απέμειναν ορισμένοι θύλακες Ταλιμπάν, οι οποίοι συνεχίζουν την υπονομευτική τους δράση.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, με δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», προσπάθησε να διασκεδάσει τις διάχυτες εντυπώσεις περί διαφωνιών του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα γύρω από την ακολουθητέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν.

Ο Μακρίσταλ, ο οποίος περιέγραψε, με πρόσφατη έκθεσή του στο Πεντάγωνο, με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και ζήτησε ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει προβληματισμός γύρω από το δέον γενέσθαι και ότι είχε απόλυτη ελευθερία, από τον Αμερικανό πρόεδρο, να διατυπώσει τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του. Διέψευσε δε ότι σκέφτηκε σε οποιαδήποτε φάση να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με το Λευκό Οίκο. «Πιστεύω ότι η επιτυχία είναι πάντα εφικτή», δήλωσε ο Μακρίσταλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει οι διαβουλεύσεις για τη χάραξη στρατηγικής να τραβήξουν σε μάκρος, διαιωνίζοντας μια ατμόσφαιρα ασάφειας. «Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες και ταλαντεύσεις, ως έθνος και ως συνασπισμός», τόνισε ο Μακρίσταλ. «Τελικά, έχουμε να κάνουμε με τη ζωή των παιδιών μας, που εκτίθεται στον κίνδυνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή