Πορτογαλία: αδύνατη η αυτοδυναμία

Πορτογαλία: αδύνατη η αυτοδυναμία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα δύσκολη εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται η Πορτογαλία, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των δημοσκόπων, που θεωρούν σχεδόν απίθανη την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας, είτε από τους κυβερνώντες σοσιαλιστές είτε από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση της πρώην υπουργού Οικονομικών, Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, στις εκλογές της Κυριακής. Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες ναι μεν διατηρούν το προβάδισμα, αλλά η διαφορά είναι αρκετά μικρή, τόσο που είναι αμφίβολο ότι θα κατακτήσουν μια νίκη αντίστοιχη εκείνης του 2005, όταν εξασφάλισαν το 45% των ψήφων και 121 έδρες, σε σύνολο 230, στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το κόμμα των Σοσιαλιστών, που υπέστη σοβαρή ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ανέβασε τις τελευταίες εβδομάδες το ποσοστό του στο 40%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 31,6%. Παρά το σχετικά μεγαλύτερο προβάδισμα -έως πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδιναν στους Σοσιαλιστές 33 ώς 38%- το κόμμα δεν έχει ακόμη τη δυναμική να κατοχυρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Η δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Μarktest, το οποίο στην προηγούμενη εκτίμησή του, στις 12 Σεπτεμβρίου, έδωσε στους κυβερνώντες 36,7% και στο κόμμα της Λέιτε, PSD, 32,4%. Τα νέα κέρδη για τους Σοσιαλιστές φαίνεται ότι προήλθαν από το Αριστερό Μπλοκ, το ποσοστό του οποίου μειώθηκε από το 16,2% στο 9%. Η δημοτικότητα του Λαϊκού Κόμματος τοποθετείται τώρα στο 8,2%, ενώ οι Κομμουνιστές θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 7,2%, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση.

«Το πιο πιθανό σενάριο μετά τις εκλογές είναι αυτό μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα διαπραγματεύεται με νύχια και με δόντια τις αποφάσεις της στο Κοινοβούλιο», σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, Αντόνιο Κόστα Πίντο. Οι περισσότεροι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας κεντρώας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων εξ αιτίας της ανελέητης προεκλογικής εκστρατείας και των σημαντικών διαφορών που χωρίζουν τους Σοσιαλιστές από τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν τα μεγάλα δημόσια έργα, όπως την κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Λισσαβώνα και υπερσύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, με σκοπό την αναθέρμανση της οικονομίας. Το PSD, ωστόσο, επιμένει ότι η χώρα δεν έχει τα περιθώρια για τόσο μεγάλες δαπάνες. Σε μια θυελλώδη τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό, η κ. Φερέιρα Λέιτε δηλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα πολιτικής κατανόησης μεταξύ εμού και του Σόκρατες. Είναι κάτι που έχει αποκλειστεί»… Συμπλήρωσε δε ότι είναι πρόθυμη να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές.

Στη διάρκεια της εκστρατείας, ο κ. Σόκρατες, ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης ο οποίος έχει κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή μετά το τέλος της δικτατορίας το 1974, προσπάθησε να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους που έχασε το κόμμα του στις ευρωεκλογές. Το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών περιλαμβάνει την υπόσχεση της νομιμοποίησης των γάμων των ομοφυλοφίλων, αλλά και τη δέσμευση για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή