ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του έιτζ

Μια σημαντική νίκη κατά της μάστιγας του έιτζ κατάφερε η επιστημονική κοινότητα, παρασκευάζοντας, ύστερα από χρόνια προσπαθειών, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου. Είναι η πρώτη φορά που ένα σκεύασμα καταφέρνει να χαρίσει ανοσία έναντι του ιού του έιτζ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το επίτευγμα θα αποτελέσει εφαλτήριο για την εξεύρεση πιο αποτελεσματικών θεραπειών και προληπτικών μέσων κατά της νόσου.

Στην πραγματικότητα, το πρωτοποριακό εμβόλιο RV144 αποτελείται από δύο άλλα γενετικώς τροποποιημένα παλαιότερα εμβόλια, τα οποία, όμως, όταν δοκιμάστηκαν μεμονωμένα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Η συνδυαστική τους χρήση, ωστόσο, στο νέο εμβόλιο, για λόγους που αδυνατούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες, μείωσε την πιθανότητα προσβολής από τον θανατηφόρο ιό κατά 32%.

Η κλινική δοκιμή, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για εμβόλιο κατά του έιτζ, πραγματοποιήθηκε σε 16 χιλιάδες υγιείς εθελοντές στην Ταϊλάνδη και συντονίστηκε από το ταϊλανδικό υπουργείο Υγείας, τον στρατό των ΗΠΑ, το αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και δύο φαρμακοβιομηχανίες.