ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

Ο Πολ Κιρκ ο νεότερος διαδέχεται τον Εντουαρντ Κένεντι

ΒΟΣΤΩΝΗ. Προσωρινός διάδοχος του αποθανόντος Εντουαρντ Κένεντι στη Γερουσία ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Πολ Κιρκ ο νεότερος. Την απόφαση αυτή έλαβε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο διορισμός ήταν αμφιλεγόμενος, πρόσθεσε όμως ότι τα θέματα που αυτή τη στιγμή τρέχουν στο Κογκρέσο είναι τόσο σημαντικά για τους πολίτες της Μασαχουσέτης «ώστε αισθανόμαστε την ανάγκη να επιδιορθώσουμε το πρόβλημα». Με τη βοήθεια του Πολ Κιρκ στη Γερουσία, ο Ομπάμα θα αποκτήσει και πάλι την κρίσιμη 60ή ψήφο που χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο για την υγεία. Ο Κιρκ υπήρξε οικογενειακός φίλος των Κένεντι και ανήκε στο επιτελείο του Εντουαρντ Κένεντι.

ΑΠΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

Ενοπλοι έκλεψαν την «Ολυμπία»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Νωρίς χθες το πρωί, δύο ένοπλοι άνδρες έκλεψαν από ένα μικρό μουσείο πίνακα του σουρεαλιστή Βέλγου ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ, αξίας άνω του 1,1 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με δηλώσεις του αστυνομικού εκπροσώπου Τζ. Μπέρκμανς, οι δύο άνδρες διέφυγαν με το γυμνό «Ολυμπία» που ο ζωγράφος ολοκλήρωσε το 1948 και εικάζεται ότι είναι η γυναίκα του. Ο αξιωματούχος της αστυνομίας προσέθεσε ότι οι ληστές ακινητοποίησαν τους τουρίστες και το προσωπικό του μικρού μουσείου με την απειλή όπλου, όπου φυλάσσονται τα έργα του Μαγκρίτ. Ο πίνακας είχε βρεθεί στο σπίτι του Μαγκρίτ, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε μικρό μουσείο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί εκτός από τους πίνακες να δει τα έπιπλα του ζωγράφου, όπως και μικρές συλλογές. Το μικρό μουσείο είναι χωριστό από το μεγάλο μουσείο του Μαγκρίτ που άνοιξε τον Ιούνιο και φιλοξενεί 200 πίνακες του ζωγράφου.

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ Ο ΜΛΑΝΤΙΤΣ

Με παραίτηση απειλεί ο Λάγιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την παραίτησή του προτίθεται να υποβάλει ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Ρ. Λάγιτς σε περίπτωση που δεν έχει συλληφθεί ώς το τέλος του έτους ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Ράτκο Μλάντιτς. Ο Λιάγιτς είναι πρόεδρος του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο. Σε χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου τόνισε ότι ο Μλάντιτς οφείλει να παραδοθεί. «Αν όχι, θα υποστεί τις συνέπειες». Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πού βασίζει την πεποίθησή του ότι ο Μλάντιτς θα συλληφθεί, ο Λιάγιτς απάντησε ότι έχει πληροφορίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Το πάχος προκαλεί καρκίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 124.000 Ευρωπαίοι νόσησαν από καρκίνο εξαιτίας της παχυσαρκίας. Οπως ανακοίνωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στο πλαίσιο του ογκολογικού συνεδρίου στο Βερολίνο, τα αυξανόμενα επίπεδα σωματικού λίπους απειλούν να προσθέσουν χιλιάδες άλλους ανθρώπους στη λίστα των καρκινοπαθών. Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου που αποδίδονται στο πάχος είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου και αθροιστικά αντιστοιχούν στο 65% όλων των τύπων καρκίνου που αποδίδονται στο πάχος.

ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο Λίβανο Σαάντ Χαρίρι ξεκίνησε χθες νέες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Σαάντ Χαρίρι έλαβε και πάλι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, μια εβδομάδα αφού εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Χεζμπολάχ είχε την ευθύνη της αποτυχίας.

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Τα αίτια του πολέμου στη Γεωργία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα αίτια του πολέμου στη Γεωργία τον περασμένο χρόνο, όταν Γεωργία και Ρωσία βρέθηκαν στο χείλος ευρύτερης στρατιωτικής σύρραξης. Η έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητη ομάδα, υπό την προεδρία του Ελβετού διπλωμάτη Χέιντι Ταγκλιανίνι και θα παραδοθεί στη σουηδική προεδρία και στον Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνο της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Το επί μακρόν αναμενόμενο πόρισμα, που κατά πληροφορίες θα ρίχνει τα βάρη για τον σύντομο πόλεμο στη Γεωργία θα πρέπει να δημοσιευθεί την ίδια ώρα και στο διαδικτυακό τόπο της Κομισιόν. Η δημοσίευση της έκθεσης ενδέχεται να ανάψει φωτιές στη Γεωργία.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ελευθερώστε τον δημοσιογράφο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Ανοιχτή επιστολή για την απελευθέρωση δημοσιογράφου που συνελήφθη και κρατείται στην Ερυθραία επί οκτώ χρόνια χωρίς δίκη ζητούν οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Σουηδίας. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Νταουίτ Ισαάκ, ο οποίος συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2001, στο πλαίσιο επιχείρησης της κυβέρνησης της Ερυθραίας να κλείσει όλες τις ανεξάρτητες εφημερίδες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή