Ελπίδες από νέο εμβόλιο κατά του έιτζ

Ελπίδες από νέο εμβόλιο κατά του έιτζ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεσματικό αποδεικνύεται ένα καινούργιο εμβόλιο κατά του ιού του έιτζ, που δοκιμάστηκε σε 16 χιλιάδες άτομα στην Ταϊλάνδη, καθώς προστάτευσε έναν σημαντικό αριθμό εμβολιασθέντων από τη λοίμωξη. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας, αλλά αδυνατούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμά της. Το νέο εμβόλιο είναι συνδυασμός δύο γενετικώς τροποποιημένων εμβολίων, τα οποία, ωστόσο, όταν δοκιμάστηκαν μεμονωμένα είχαν αποτύχει. Η συνδυαστική τους χρήση, αντιθέτως, χάρισε στους μερικούς εμβολιασθέντες ανοσία στον ιό. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απολύτως επιτυχές.

Στην Ταϊλάνδη η δοκιμή

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, που είναι γνωστό ως RV144, δημοσιοποιήθηκαν χθες στην Ταϊλάνδη, όπου πραγματοποιήθηκε η κλινική δοκιμή από το ταϊλανδικό υπουργείο Υγείας, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ καθώς και τους κατόχους των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των δύο επιμέρους συστατικών του καινούργιου σκευάσματος.

Ο συνταγματάρχης Τζερόμ Κιμ, διευθυντής του προγράμματος εμβολιασμού κατά του έιτζ στον αμερικανικό στρατό, εξήγησε ότι στους μισούς από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκαν το 2006 έξι δόσεις των δύο εμβολίων ενώ στους υπολοίπους ψευδοφάρμακα (placebo). Στη συνέχεια, όλοι υποβάλλονταν σε τακτικές εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού του έιτζ. Στην ομάδα αυτών που ελάμβαναν ψευδοφάρμακα προσβλήθηκαν από τον ιό 74 άτομα όπως και 51 εμβολιασθέντες. Αν και η διαφορά ήταν μικρή, ο δρ Κιμ τόνισε ότι ήταν στατιστικώς σημαντική, καθως σήμαινε ότι το εμβόλιο ήταν κατά 31,2% αποτελεσματικό.

Ο δρ Φαούτσι του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων τόνισε ότι δύσκολα θα δοθεί έγκριση κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο με επιτυχία λιγότερη από 70 έως 80%. Ομως, η προσπάθεια και η επιτυχία δεν θα πάει χαμένη. «Οταν έχεις ένα προϊόν που είναι έστω και λίγο προστατευτικό έναντι κάποιου ιού, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για να διαπιστώσεις ποιοι είναι οι παράγοντες που του προσδίδουν αποτελεσματικότητα και να εργαστείς από εκεί για καινούργια σκευάσματα», εξήγησε.

Το πιο παράξενο, ανέφερε ο δρ Κιμ, ήταν ότι ακόμα και όσοι μολύνθηκαν από τον ιό του έιτζ είχαν την ίδια συγκέντρωση ιού στο αίμα είτε είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν λάβει ψευδοφάρμακο. Φυσιολογικά, κάθε εμβόλιο παρέχει μερική μόνο ανοσία -όπως π. χ. όταν κάνουμε εμβόλιο γρίπης- που τελικά μειώνει έως κάποιο βαθμό τη συγκέντρωση του ιού.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο RV144 δεν παρήγαγε αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, όπως τα περισσότερα εμβόλια. Αντιθέτως, όπως πιστεύει ο δρ Κιμ, πιθανώς να παρήγαγε κάποια αντισώματα τα οποία συνδέονται με έναν τύπο ανοσοκυττάρων που επιτίθενται στον ιό.

Οπως και να έχει, το νέο εμβόλιο, με άγνωστο επί του παρόντος τρόπο, παρεμπόδισε την αναπαραγωγή του ιού. Το RV144, που δοκιμάστηκε στην Ταϊλάνδη, σχεδιάστηκε για να καταπολεμά το πιο συχνά απαντούμενο στέλεχος του ιού, που ανιχνεύεται στη νοτιοανατολική Ασία. Διαφορετικοί ιοί κυκλοφορούν στην Αφρική, στις ΗΠΑ και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή