Το «Ελ Νίνιο» πάει προς τα δυτικά

Το «Ελ Νίνιο» πάει προς τα δυτικά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μετακίνηση του κλιματικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά, ενισχύοντας την ξηρασία σε σημεία της Ασίας και εξασθενίζοντας την «καταπραϋντική» του επίδραση πάνω στους τυφώνες του Ατλαντικού Ωκεανού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες. Μέχρι σήμερα, το τροπικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», που πλήττει τη Γη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, εκδηλωνόταν σε ευρεία ζώνη του Ισημερινού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό συμβαίνει και με το φετινό «Ελ Νίνιο», που αναμένεται να παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τα μέσα του 2010. Το «Ελ Νίνιο» διαταράσσει τα μετεωρολογικά πρότυπα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας ξηρασία σε Ινδονησία, Αυστραλία, Ινδία και ανατολική Βραζιλία και ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στα αμερικανικά παράλια του Κόλπου του Μεξικού και σε τμήματα της Νότιας Αμερικής. Το φαινόμενο οδηγεί επίσης σε υποχώρηση της θερμοκρασίας των υδάτων σε Καραϊβική και Ατλαντικό, που βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού τυφώνων στην περιοχή.

Η κλιματική αλλαγή ευνόησε, όμως, την εμφάνιση νέου είδους «Ελ Νίνιο», που αναμένεται να εκδηλωθεί περισσότερες φορές μέσα στα ερχόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. «Υπάρχουν δύο «Ελ Νίνιο». Εκτός από το «Ελ Νίνιο» του ανατολικού Ειρηνικού, ένα δεύτερο «Ελ Νίνιο» στον κεντρικό Ειρηνικό ενισχύεται διαρκώς», λέει ο καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και συντάκτης της μελέτης Μπεν Κίρτμαν.

Τα νέα είναι δυσοίωνα για δύο τουλάχιστον περιοχές του πλανήτη. Στην Ασία, το φαινόμενο μπορεί να ενισχύσει την ξηρασία, που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Στον Ατλαντικό, μπορεί να χάσει τις ωφέλιμες ιδιότητές του, που συνέβαλαν στον περιορισμό της ισχύος των τυφώνων στην Καραϊβική και στα αμερικανικά παράλια. Την ίδια ώρα, έκθεση του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) προειδοποιεί ότι οι ελλειμματικές σοδειές εξαιτίας της ξηρασίας από το «Ελ Νίνιο» μπορεί να σημάνουν ελλείψεις τροφίμων για εκατομμύρια κατοίκους της ανατολικής Αφρικής, αυξάνοντας τον αριθμό των 20 εκατομμυρίων Αφρικανών, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται άμεσα από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή