Πορτογαλία: αναμένεται νίκη Σοσιαλιστών

Πορτογαλία: αναμένεται νίκη Σοσιαλιστών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Ανετη νίκη των Σοσιαλιστών προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις αυριανές εκλογές στην Πορτογαλία. Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Aximage, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, συγκεντρώνουν 38,8% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 29,1% του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στο ίδιο ερώτημα, η εταιρεία Intercampus προβλέπει 38,8% για την κυβέρνηση, έναντι 29,9% της αντιπολίτευσης. Αν η παραπάνω εικόνα επαληθευθεί και στις κάλπες, οι Σοσιαλιστές θα συγκεντρώσουν το πολύ 105 έδρες επί συνόλου 230 στο κοινοβούλιο της χώρας, πολύ λιγότερες δηλαδή από τις 116 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη Βουλή, το κόμμα του κ. Σόκρατες διέθετε άνετη πλειοψηφία 121 εδρών, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1974.

Στο μεταξύ, η προεκλογική αντιπαράθεση κορυφώνεται, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η αντιπολίτευση της Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε κατηγορεί τον κ. Σόκρατες για ασάφειες στο οικονομικό του πρόγραμμα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός προτείνει την εφαρμογή μεγάλου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία και να εισέλθει εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ η κυρία Λέιτε θεωρεί απαραίτητο τον περιορισμό των δαπανών, ώστε να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Τα δύο κόμματα παρουσιάζουν διαφορές και στις θέσεις τους περί κοινωνικών ζητημάτων. Ο κ. Σόκρατες έχει δεσμευθεί ότι θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών, ενώ ήδη έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς που ίσχυαν για τις αμβλώσεις. Αντιθέτως, η κυρία Λέιτε είναι πιστή καθολική, που εκκλησιάζεται τακτικά και αντιτίθεται στους γάμους ομοφύλων. Δεινός ρήτορας, ο 52χρονος κ. Σόκρατες αρέσκεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις με προβεβλημένους ξένους ηγέτες, ενώ η 68χρονη κυρία Λέιτε προτιμά τις μικρές συγκεντρώσεις και δεν διαθέτει την άνεση και την ευφράδεια του αντιπάλου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή