Επιχείρηση κατά της αφγανικής παπαρούνας

Επιχείρηση κατά της αφγανικής παπαρούνας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια του διαλόγου που έχει ανοίξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αρμόδιος της ρωσικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, κ. Βίκτορ Ιβανόφ, ασκεί πιέσεις προκειμένου να κλιμακωθεί η εκστρατεία κατά της αφγανικής παπαρούνας, η καλλιέργεια της οποίας, όπως λέει, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ναρκωτικών στη Ρωσία. Το αίτημά του προβάλλεται την ώρα που οι επιτελείς των ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί αισθητά από τα προγράμματα της εποχής Μπους σε ό,τι αφορά τις σοδειές του οπίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηρωίνης. Αφού επισκέφτηκε το Αφγανιστάν τον Ιούλιο, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η μάχη κατά της παπαρούνας έχει αποξενώσει τους φτωχούς αγρότες και «ωθεί τον κόσμο στην αγκαλιά των Ταλιμπάν».

Ψεκασμός από αέρος

Ο κ. Ιβανόφ, επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών και έμπιστος σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε τις προάλλες ότι τα προγράμματα της εξάλειψης των καλλιεργειών στο Αφγανιστάν απέτυχαν επειδή δεν καρποφορούσαν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εφαρμόσουν πιο δυναμικές μεθόδους, όπως αυτές που εφάρμοσαν πρόσφατα στην Κολομβία, όπου αχανείς αγροί κοκαΐνης ψεκάστηκαν από αέρος με φωσφορούχο ζιζανιοκτόνο. «Θα συνιστούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν από αέρος μεθόδους εξάλειψης της καλλιέργειας», δήλωσε ο κ. Ιβανόφ, επικαλούμενος την πολιτική του Τόμας Σβάιχ, ο οποίος υπήρξε αρμόδιος για τα θέματα των ναρκωτικών και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Αφγανιστάν, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Το Αφγανιστάν θεωρείται κρίσιμο πεδίο για τη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, κυρίως λόγω του κλιμακούμενου προβλήματος χρήσης ηρωίνης στη Ρωσία. Σύμφωνα με εκτίμηση των αρχών, περίπου 30.000 νέοι Ρώσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρήση ναρκωτικών.

Συνέπειες

Συστήνοντας την από αέρος καταστροφή της καλλιέργειας, ο κ. Ιβανόφ επαναφέρει στο προσκήνιο μια παλιά συζήτηση. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν άρχισαν οι προσπάθειες να καταστραφούν οι παπαρούνες με τα χέρια, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους υποστήριξαν τη λύση του ψεκασμού. Αλλοι όμως προειδοποίησαν όι αυτή η μέθοδος έχει ολέθριες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς στερεί από τους αγρότες το ίδιο τους το βιος και τους στρέφει προς την αντίσταση. Επιτελείς του Μπαράκ Ομπάμα επηρεάστηκαν τόσο πολύ από αυτά τα επιχειρήματα που απέρριψαν τα προγράμματα ψεκασμού της προηγούμενης κυβέρνησης και εστίασαν τις προσπάθειές τους στην απαγόρευση μεταφοράς του οπίου και στην προώθηση άλλης εναλλακτικής καλλιέργειας.

«Πρόκειται για δραματική στροφή όχι μόνο στο Αφγανιστάν· είναι μια δραματική στροφή στην ιστορία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των ναρκωτικών», δήλωσε η κ. Φέλμπαχ Μπράουν, εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς. Η σοδειά οπίου του Αφγανιστάν συρρικνώθηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι τιμές έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ορισμένοι παρατηρητές απέδωσαν τη μείωση στην επιτυχή πολιτική καταστροφής της παπαρούνας και στα προγράμματα απαγόρευσης, άλλοι στη δυναμική της αγοράς. Το Αφγανιστάν, όμως, εξακολουθεί να παράγει κάθε χρόνο περισσότερο όπιο από αυτό που καταναλώνουν οι χρήστες..

Η πρόταση για τον ψεκασμό δεν αποτελεί τελεσίγραφο, σημείωσε ο κ. Ιβανόφ. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις σ’ αυτό το θέμα, καθώς όπως λέει η από αέρος εξάλειψη της καλλιέργειας θα προσφέρει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να επενδύσουν μέρος των χρημάτων, που δαπανούν για το πρόγραμμα καταπολέμησης των ναρκωτικών, στην προώθηση εναλλακτικής καλλιέργειας σιτηρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή