Πολιτική κόντρα στα δικαστήρια

Πολιτική κόντρα στα δικαστήρια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλήσεις όπλων, μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και κατηγορίες για πολιτικές απάτες θα γίνουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα βασικά συστατικά στη δίαιτα όσων Γάλλων καταναλωτών καταβροχθίζουν ειδήσεις, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Ο πρώην πρωθυπουργός και άλλα τέσσερα άτομα κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την περασμένη Δευτέρα, για μια υπόθεση, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με κονταροχτύπημα των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων του κ. Ντε Βιλπέν και του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, η υπόθεση πρόκειται επίσης να εκθέσει τις λεπτομέρειες της σχέσης του κράτους με την Ευρωπαϊκή Αεροναυτική Εταιρεία Αμυνας και Διαστήματος (ΕΑDS).

Η ίδια υπόθεση θα μας επιτρέψει ακόμη να ρίξουμε μια ματιά στον ζοφερό κόσμο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Στη δίκη, που βασίζεται στις καταγγελίες 39 εναγόντων, ο ένας εκ των οποίων τυχαίνει να είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Ντε Βιλπέν κατηγορείται για συνενοχή σε πλαστογραφία και κατασκευή μιας πλαστής λίστας ονομάτων, που είχε στόχο να συνδέσει το όνομα του κ. Σαρκοζί με απάτες. Ο κ. Ντε Βιλπέν αρνήθηκε ότι υπέπεσε σε οποιοδήποτε σφάλμα και έκτοτε κατηγορεί τον κ. Σαρκοζί για ανάμειξη στη δικαστική διαδικασία. «Βρίσκομαι εδώ εξαιτίας της αποφασιστικότητας ενός ανδρός. Του Νικολά Σαρκοζί», δήλωσε ο κ. Ντε Βιλπέν λίγο πριν από την έναρξη της δίκης. «Θα αποδειχθώ αθώος και θα απαλλαγώ από κάθε κατηγορία», πρόσθεσε.

Οι πτυχές του σκανδάλου έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται από το 2004, όταν η λίστα διέρρευσε και έφθασε στα χέρια ενός δικαστή, κατονομάζοντας πρόσωπα, περιλαμβανομένων ηγετικών στελεχών του βιομηχανικού κόσμου και πολιτικών όπως ο κ. Σαρκοζί, οι οποίοι φέρονται να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream του Λουξεμβούργου. Οι λογαριασμοί, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, περιείχαν μίζες προερχόμενες από την πώληση, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991. Οταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο κατάλογος με τα ονόματα, τόσο ο κ. Ντε Βιλπέν όσο και ο κ. Σαρκοζί ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ και φιλοδοξούσαν να τον διαδεχθούν. Ο κ. Ντε Βιλπέν, διπλωμάτης καριέρας που έγινε υπουργός, υπήρξε ο χαμένος κληρονόμος του Ζακ Σιράκ. Στη συνέχεια, η λίστα χαρακτηρίστηκε πλαστή από έναν δικαστή, αλλά οι ανακρίσεις συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο του 2008, η Εισαγγελία απήγγειλε στον κ. Ντε Βιλπέν κατηγορίες για συνενοχή και απόπειρα δυσφήμισης. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντε Βιλπέν δήλωσε «εμβρόντητος» μπροστά στο ενδιαφέρον του κ. Σαρκοζί για την υπόθεση. Ο πρόεδρος έχει περιορίσει τα σχόλιά του για το θέμα, αν και στη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στη Βραζιλία φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ότι υπήρξαν πολλά «δόλια τεχνάσματα» και «ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι κανείς δεν θα πέσει θύμα τους».

Παρά τα συγκλονιστικά της στοιχεία, η υπόθεση δεν είναι βέβαιο ότι θα συναρπάσει την κοινή γνώμη. «Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για τα ΜΜΕ και για τους πολιτικούς, αλλά αν λάβουμε υπόψη την κοινή γνώμη, δεν θα είναι και τόσο ακαταμάχητη», δήλωσε ο Μπρουνό Ζινμπάρ, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Opinion Way του Παρισιού. «Η κοινή γνώμη δείχνει να αδιαφορεί»… Η δίκη θα διαρκέσει ένα μήνα στις επιβλητικές αίθουσες του Μεγάρου της Δικαιοσύνης, όπου το δικαστήριο θα συνεδριάζει τρία απογεύματα την εβδομάδα. Επειτα, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες προτού εκδοθεί η ετυμηγορία, μετά την οποία είναι πιθανόν να κατατεθεί έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή