Διαρροή exit polls στο Διαδίκτυο προτού κλείσουν οι κάλπες

Διαρροή exit polls στο Διαδίκτυο προτού κλείσουν οι κάλπες

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προκαταρκτική έρευνα διέταξαν οι γερμανικές αρχές για τη διαρροή των exit polls στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter αρκετή ώρα προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Η πρόωρη δημοσιοποίηση των exit polls είναι παράνομη, αλλά μία σειρά από μηνύματα, τα επονομαζόμενα tweets, εμφανίστηκαν τουλάχιστον μια ώρα πριν από το κλείσιμο της κάλπης. Πολλά από αυτά αποκάλυπταν στοιχεία, αρκετά κοντά στα τελικά, επίσημα, exit polls, που μεταδόθηκαν από τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, ARD και ZDF. Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε όντως διαρροή από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των exit polls.

Οποιοσδήποτε δημοσιοποιεί στη Γερμανία exit polls προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία κινδυνεύει με πρόστιμο μέχρι και 50.000 ευρώ. Οι Γερμανοί πολιτικοί είχαν εξαγριωθεί τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε σημειωθεί παρόμοια διαρροή των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στο Twitter.

O αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, είχε τονίσει τότε ότι η διαρροή των αποτελεσμάτων είναι πλήγμα για τη δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή