Εντονοι φόβοι για αιματοχυσία στην Ονδούρα

Εντονοι φόβοι για αιματοχυσία στην Ονδούρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών οδηγείται κατά τα φαινόμενα η πολιτική κρίση στην Ονδούρα, καθώς οπαδοί του Μανουέλ Σελάγια συνέρρεαν, χθες τη νύχτα, προς τον χώρο γύρω από την πρεσβεία της Βραζιλίας, όπου ο ανατραπείς πρόεδρος έχει οχυρωθεί εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι πραξικοπηματίες προχωρούσαν σε περιστολή των πολιτικών ελευθεριών, ενισχύοντας τους φόβους για εκτεταμένη αιματοχυσία.

Ο επικεφαλής των κινηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι ανήγγειλε την απαγόρευση των διαδηλώσεων και το κλείσιμο ραδιοφωνικών σταθμών «που υπονομεύουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Λίγες ώρες αργότερα, κυβερνητικά στρατεύματα διέκοψαν τη λειτουργία δύο ραδιοσταθμών της αντιπολίτευσης και συνέλαβαν τους υπευθύνους. Είχε προηγηθεί έκκληση του Σελάγια για ειρηνική «τελική επίθεση» με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου. Ο Μιτσελέτι κατέλαβε την εξουσία υποστηριζόμενος από ισχυρούς επιχειρηματικούς, δικαστικούς και πολιτικούς κύκλους της Ονδούρας, οι οποίοι θορυβήθηκαν από την αριστερή στροφή του Σελάγια προς φιλολαϊκές πολιτικές στο πεδίο της οικονομίας και προς τη συμμαχία με τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες στην εξωτερική πολιτική.

Χιλιάδες διαδηλωτών πραγματοποιούν καθημερινά πορείες, την τελευταία εβδομάδα, έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας, όπου ο Σελάγια αναζήτησε άσυλο, αφού επέστρεψε μυστικά στη χώρα του, προερχόμενος από τη γειτονική Νικαράγουα. Εργάτες γης από διάφορα σημεία της χώρας πορεύονταν χθες το βράδυ προς το κέντρο της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Σελάγια, όπως δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο θρησκευτικός ηγέτης Αντρές Ταμάγιο, από το εσωτερικό της πρεσβείας, η οποία παραμένει αποκλεισμένη από στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις καταστολής.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση του Μιτσελέτι κάλεσε τη Βραζιλία να λάβει μέτρα ώστε ο Σελάγια «να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ασυλία του για να εξωθεί τους πολίτες της Ονδούρας στη βία», θέτοντας διορία δέκα ημερών στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα. Σε μια περαιτέρω ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης τους, οι πραξικοπηματίες διέταξαν την προσωρινή κράτηση πέντε εκπροσώπων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή