Ηρεμία επικράτησε χθες στην Ιερουσαλήμ

Ηρεμία επικράτησε χθες στην Ιερουσαλήμ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ηρεμία επικρατούσε χθες στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 30 ατόμων την Κυριακή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών γύρω από το τέμενος του αλ Ακτσά, που θεωρείται ιερός τόπος από μουσουλμάνους και εβραίους.

Τα καταστήματα της μουσουλμανικής συνοικίας της Παλαιάς Πόλης άνοιξαν και πάλι χθες, αφού πραγματοποίησαν αυθόρμητη «απεργία» μίας ημέρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βίαια επεισόδια, που προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 14 Παλαιστινίων και 17 Ισραηλινών αστυνομικών. Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ομάδα τουριστών εισήλθε στο προαύλιο του τεμένους αλ Ακτσά, που θεωρείται ως το ιερότερο του εβραϊσμού -ως τοποθεσία του Ναού του Σολομώντα- και το τρίτο ιερότερο του Ισλάμ, ως τόπος ανάληψης του Μωάμεθ στους ουρανούς. Λίγα λεπτά αργότερα, 150 Παλαιστίνιοι προσκυνητές περικύκλωσαν το γκρουπ των τουριστών και άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών φρουρών τους, που απήντησαν με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι τουρίστες ήταν Γάλλοι, παρότι οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εβραίους εξτρεμιστές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μπροστά στην πύλη του αλ Ακτσά. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τις ισραηλινές αρχές για σκόπιμη αναζωπύρωση της έντασης, με στόχο την ακύρωση των αμερικανικών προσπαθειών για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο μεταξύ, πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης τραυμάτισαν χθες δύο νεαρούς Παλαιστίνιους κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι της Λωρίδας της Γάζας.

Η ενέργεια του ισραηλινού στρατού, που αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, προκάλεσε έκπληξη, καθώς χθες το εβραϊκό κράτος γιόρτασε την ιερότερη θρησκευτική γιορτή του, το Γιομ Κιπούρ. Η Ημέρα της Εξιλέωσης, απαιτεί από κάθε εβραίο να αναλογισθεί τα αμαρτήματα που διέπραξε όλη τη χρονιά, για να ζητήσει ειλικρινή συγχώρεση από το Θεό. Την ημέρα αυτή, η ζωή στο Ισραήλ σταματά, καθώς -εκτός από το κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών, κανένα όχημα ούτε πεζός δεν κυκλοφορεί στο δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή