Ισχυρότατος τυφώνας έπληξε τις Φιλιππίνες

Ισχυρότατος τυφώνας έπληξε τις Φιλιππίνες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Δραματική έκκληση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα απηύθυναν οι Φιλιππίνες, που από χθες μετρούν τα θύματα που άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας Κετσάνα.

Και δεύτερη θύελλα;

Εως χθες οι νεκροί από τις πλημμύρες -οι χειρότερες των τελευταίων 42 ετών- που έπληξαν το βορρά της χώρας ανέρχονταν σε 140, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 32 άτομα. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες οι Φιλιππίνες θα πληγούν από δεύτερη τροπική θύελλα. Περισσότερες από 450 χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν και 116 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, ενώ οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν αναφορές για την ύπαρξη δεκάδων νεκρών στα περίχωρα της πρωτεύουσας των Φιλιππινών Μανίλας και της γειτονικής επαρχίας Ριζάλ, όπου σύμφωνα με στοιχεία έχουν χάσει τη ζωή τους άλλοι 99 άνθρωποι.

Οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα Κετσάνα προκάλεσαν πλημμύρες τόσο στη Μανίλα όσο και σε 25 γειτονικές επαρχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το 80% της έκτασης της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων βρισκόταν και χθες κάτω από τα νερά.

Στο προάστιο Μαρικίνα, που επλήγη σκληρότερα, εξακολουθούσε και χθες να βρέχει. Ολοι οι δρόμοι βρίσκονται κάτω από περίπου ένα μέτρο νερό, ενώ λάσπη καλύπτει τα πάντα.

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Γκίλμπερτ Τεοντόρο δήλωσε ότι στρατός, αστυνομία και εθελοντές καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση των πολιτών και έχουν μέχρι στιγμής σώσει 7.900 ανθρώπους, ενώ οι αρχές πλέον επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη διανομή τροφίμων, ιατροφαρμακευτικών υλικών και άλλων απαραίτητων για την επιβίωση υλικών στα καταφύγια.

Περιοδεία Αρόγιο

Την Κυριακή η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και κάλεσε τους συμπατριώτες της να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση.

Και ενώ ακόμα δεν έχει καταμετρηθεί το κόστος της βιβλικής καταστροφής, ούτε έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ηρωικές πράξεις απλών πολιτών που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Εσωσε 30 πριν χαθεί

Χαρακτηριστική αυτή του Μουελμάρ Μεγκαλάνες, που διέσωσε περισσότερους από τριάντα ανθρώπους προτού χάσει ο ίδιος τη ζωή του στην προσπάθειά του. Μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο δεκαοκτάχρονος οικοδόμος έδεσε ένα σκοινί από τη μέση του και μετέφερε τα μικρότερα παιδιά της οικογένειάς του σε ασφαλές μέρος. Στη συνέχεια γύρισε στο πατρικό σπίτι για να βοηθήσει τους γονείς του.

Αργότερα αποφάσισε να παράσχει βοήθεια και στους γείτονες που είχαν παγιδευτεί στις στέγες των σπιτιών τους, ενώ όταν είδε μέσα στα νερά μια νεαρή μητέρα με το ηλικίας έξι μηνών μωρό της αποφάσισε να βουτήξει για να τους σώσει. «Δεν γνώριζα ότι το ρεύμα ήταν τόσο δυνατό. Ξαφνικά βρέθηκα να παρασύρομαι από τα νερά και να βυθίζομαι. Επρόκειτο να πεθάνουμε. Ξαφνικά αυτός ο νεαρός άνδρας μας πλησίασε από το πουθενά και μας άρπαξε στην αγκαλιά του. Μας μετέφερε εκεί που βρίσκονταν οι άλλοι γείτονές μας και εξαφανίστηκε. Δεν τον ξαναείδαμε». Σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων, ο Μεγκαλάνες, εξουθενωμένος από την πολύωρη προσπάθεια παρασύρθηκε από το ρεύμα.

Οι ΗΠΑ ήδη παρείχαν εκατό χιλιάδες δολάρια, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και πέντε φουσκωτά σκάφη βοηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή