Νέα φονική επίθεση από καμικάζι στο Πακιστάν

Νέα φονική επίθεση από καμικάζι στο Πακιστάν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Πέντε άτομα, περιλαμβανομένου ενός ηγέτη της φυλής των Παστούν, σκοτώθηκαν χθες σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν, ενώ εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά περίοδο σχετικής ηρεμίας και παρά τη διακήρυξη του στρατού για την ανάκτηση εδαφών στην κοιλάδα Σουάτ, τον Απρίλιο, το σκηνικό τα τελευταία 24ωρα μοιάζει ζοφερό, με ορισμένους αναλυτές να διαπιστώνουν ολέθρια ανακατάταξη των δυνάμεων των ανταρτών.

Σε χωριστό επεισόδιο, χθες, και πάλι στα βορειοδυτικά, ο στρατός σκότωσε 10 μαχητές, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας. Η επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πόλη Μπανού της Βορειοδυτικής Μεθοριακής Περιοχής, σημειωτέον, έγινε δύο ημέρες μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που προκάλεσαν το θάνατο 27 ατόμων και μία ημέρα μετά την εξαγγελία του υπουργείου Εσωτερικών περί «σημαντικών κερδών» έναντι των Ταλιμπάν. Οι αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι παρά το θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μπαϊτουλάχ Μαχσούντ στις 5 Αυγούστου και παρά την άτακτη υποχώρηση που ακολούθησε το γεγονός αυτό, υπάρχουν ακόμη χιλιάδες πάνοπλοι μαχητές στο Νότιο Ουαζιριστάν και άλλες περιοχές. Ο δε νέος ηγέτης Χακιμουλάχ Μεχσούντ, φημολογείται ότι είναι ακόμη πιο επιθετικός από τον Μπαϊτουλάχ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρεχμάν Μαλίκ δήλωσε ότι η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο Ουαζιριστάν. Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκδιωχθούν οι Ταλιμπάν από τις περιοχές των συνόρων, που ο εχθρός συχνά χρησιμοποιεί για να επιτίθεται στα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι

Κάτοικοι του Νότιου Ουαζιριστάν οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους δήλωσαν ότι εκλήθησαν να απομακρυνθούν τόσο από το στρατό όσο και από τους Ταλιμπάν. «Πέφτουν βόμβες παντού. Δεν έχει μείνει κανείς. Η περιοχή μοιάζει με φάντασμα», δήλωσε για το Νότιο Ουαζιριστάν, ο Ικμπάλ Μεχσούντ, κάτοικος της εμπόλεμης ζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή