Αρχή εξελίξεων στο SPD πυροδοτεί η «πικρή ήττα» του

Αρχή εξελίξεων στο SPD πυροδοτεί η «πικρή ήττα» του

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εσωκομματικές εξελίξεις στην ηγεσία και την ατζέντα του SPD αναμένονται μετά τη χειρότερη εκλογική επίδοση των τελευταίων 60 ετών. Ο ηγέτης του κόμματος, Φραντς Μίντεφερινγκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, αναγνώρισε την «πικρή ήττα» του κόμματος που απώλεσε πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2005. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το SPD έχασε 1,2 εκατ. ψήφους προς όφελος του κόμματος του Λαφοντέν. Αρνητικές συνέπειες για το ποσοστό των σοσιαλδημοκρατών είχε και η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, που κυμάνθηκε στο 70,8% έναντι 77,7% το 2005.

Ο διεμβολισμός της εκλογικής βάσης του SPD από το Κόμμα της Αριστεράς αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, που έχουν συμμαχήσει ήδη στις τοπικές κυβερνήσεις αρκετών γερμανικών κρατιδίων. Το SPD επιμένει να αποκλείει συνεργασία με το κόμμα του Λαφοντέν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά αρκετοί παρατηρητές προβλέπουν ότι η αδιαλλαξία του θα καμφθεί σταδιακά μετά την προχθεσινή αλγεινή εκλογική του επίδοση. Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Κλάους Ερνστ, ζήτησε από το SPD να μετακινηθεί προς τα αριστερά και εκτίμησε πως μέσα σε ένα – δύο χρόνια θα υπάρξει συνεργασία και σε εθνικό επίπεδο. «Ισως όχι άμεσα. Θα χρειαστούμε ένα – δύο χρόνια. Μετά όμως πιστεύω ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τώρα η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ξαναγίνει σοσιαλδημοκρατική. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση. Και ασφαλώς θα χρειαστεί αλλαγή ηγεσίας», είπε ο Ερνστ σε συνέντευξή του στον βαυαρικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Οσκαρ Νίντερμαγιερ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο ομοσπονδιακής συνεργασίας του SPD με το κόμμα του Λαφοντέν. Αν συνεχίσει να ηγείται του SPD ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ η προσέγγιση των δύο σχηματισμών θα είναι δύσκολη, αφού είναι εκ των βασικών πολεμίων της συνεργασίας. Στον αντίποδα, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, ανώτατο στέλεχος του SPD, δεν απέκλεισε ένα φλερτ με το Κόμμα της Αριστεράς. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ταμπού» είπε και πρόσθεσε πως οι σοσιαλδημοκράτες οφείλουν να εξαγάγουν συμπεράσματα από την εκλογική συντριβή. Ο ηγέτης του SPD, Μιντεφέρινγκ, άφησε να εννοηθεί πως προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη, έσπευσε όμως να πει ότι θεωρεί εντελώς λάθος να τραπεί σε άτακτη φυγή. «Θέλω να συνδράμω στην ανασυγκρότηση του κόμματος το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο 69χρονος ηγέτης.

«Πολιτικό σεισμό» για το SPD χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο επικεφαλής του κόμματος στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Ραλφ Στέγκνερ. Οπως έγραψε χθες το περιοδικό Der Spiegel, οι σοσιαλδημοκράτες θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους στα μέσα Νοεμβρίου στη Δρέσδη και στην ημερησία διάταξη βρίσκεται και η εκλογή ηγεσίας.

Η κρίση στις τάξεις των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών ασφαλώς δεν συνιστά ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Ερχεται να προστεθεί σε μία σειρά λαθών και απογοητεύσεων για την Κεντροαριστερά. Με εξαίρεση ίσως τη διαφαινόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, Γάλλοι σοσιαλιστές, Βρετανοί Εργατικοί, Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και οι Ιταλοί ομοϊδεάτες τους είναι οι μεγάλοι ασθενείς της σημερινής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή