Αβεβαιότητα για το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Αβεβαιότητα για το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η αγωνία στις Βρυξέλλες εν όψει του ιρλανδικού δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισσαβώνας που θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή και θα κρίνει εν πολλοίς το θεσμικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει τη Συνθήκη σε δημοψήφισμα πέρυσι τον Ιούνιο, με ποσοστό 53%. Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν έκτοτε αλλάξει δραματικά. Η «Κελτική Τίγρη», όπως ονομαζόταν η ιρλανδική οικονομία, θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8%, ενώ η ανεργία έχει τριπλασιαστεί και προσεγγίζει πλέον το 15%.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα είχε την τύχη της Ισλανδίας αν δεν ήταν μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Επίσης, διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε διοχετεύσει 120 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία, οι τράπεζες της χώρας θα είχαν ήδη πτωχεύσει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι οι Ιρλανδοί πολίτες θα δείξουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους στην Ε. Ε., κάτι που άλλωστε προβλέπουν και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Εντούτοις, άπαντες τονίζουν ότι η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί και συνιστούν εγρήγορση στους υποστηρικτές του «Ναι». «Η αλήθεια είναι ότι ένα νέο «Οχι» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας θα κλονίσει ανεπανόρθωτα την πίστη των ξένων επενδυτών ότι η Ιρλανδία θα αντεπεξέλθει στην κρίση» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν.

Προβλήματα σε Πολωνία και Τσεχία

Μολονότι η Ιρλανδία αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επικύρωση της συνθήκης, προβλήματα παρουσιάζονται και σε δύο ακόμη χώρες, την Πολωνία και την Τσεχία, των οποίων οι πρόεδροι δεν την έχουν ακόμη προσυπογράψει. Ο Πολωνός Λεχ Κατζίνσκι έχει πάντως δεσμευθεί ότι θα την επικυρώσει εφόσον είναι θετικό το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Από την άλλη πλευρά, ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην την υπογράψει μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τη συνταγματικότητά της. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή