Αναζητώντας λίγο αίμα επειγόντως

Αναζητώντας λίγο αίμα επειγόντως

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και η διαρκής πρόοδος της έρευνας συχνά δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι σήμερα, όλα τα προβλήματα υγείας ξεπερνιούνται. Κι όμως…

Ενα από τα λεγόμενα «Αγια Δισκοπότηρα» της ερευνητικής προσπάθειας είναι η δημιουργία συνθετικού αίματος που θα παράγεται εύκολα, θα είναι ασφαλές και θα καλύψει τις σημερινές ελλείψεις. Θα μας απελευθερώσει, εν ολίγοις, από τον πραγματικό αγώνα δρόμου που απαιτείται για την απόκτηση ακόμη και μιας φιάλης αίματος.

Ηδη, Βρετανοί ερευνητές έχουν ξεκινήσει μεγάλη κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι εφικτή η δημιουργία συνθετικού αίματος από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα τα οποία συλλέγονται από τα πλεονάζοντα προς καταστροφή έμβρυα των κέντρων υποβοηθούμενης γονιμότητας. Θεωρητικώς, λένε οι Βρετανοί ερευνητές, κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο αίμα χρειάζεται για την κάλυψη όλων των αναγκών. Ταυτόχρονα, η αμερικανική εταιρεία Αdvanced Cell Technology έχει ανακοινώσει ότι μπόρεσε να παράγει δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, καμία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται δεν θα επιτρέψει την παραγωγή αίματος προς μετάγγιση πριν από την πάροδο τουλάχιστον δέκα ετών. Πολλοί, εξάλλου, εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη, όποιο κι αν τελικά είναι το κέρδος.

Μείζον πρόβλημα καταδεικνύεται -και στη χώρα μας, όπως εξάλλου σε όλο τον κόσμο- η έλλειψη εθελοντών αιμοδοτών. Πολλοί τρέχουμε στα κέντρα αιμοδοσίας όταν ο δικός μας άνθρωπος βρίσκεται σε ανάγκη, ενώ αδιαφορούμε ή αμελούμε να το κάνουμε, αν και γνωρίζουμε πως το χρειάζονται, όταν η ανάγκη χτυπά την πόρτα του «άλλου».

Ισως, λοιπόν, μοναδική, επί του παρόντος, λύση για το πρόβλημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η συνειδητοποίηση ότι αυτό το αίμα που σήμερα χρειάζεται κάποιος άλλος αύριο θα το έχουμε ανάγκη εμείς οι ίδιοι, το παιδί μας, ο φίλος, ο συγγενής. Ισως μόνον έτσι οδηγηθούμε στα κέντρα αιμοδοσίας. Ακόμη και αυτή η μάλλον εγωιστική προσέγγιση, που πόρρω απέχει από τον ρομαντισμό της αφιλοκερδούς προσφοράς, θα αποφέρει τελικά κέρδη για όλους. Είναι πολύ εύκολο να τα περιμένουμε όλα, ακόμη και την εξασφάλιση της επιβίωσης από τους άλλους, τους επιστήμονες, την πολιτεία, τους αρμοδίους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τελικά μόνον εμείς, μόνον με τις δικές μας ενέργειες, μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα.

Αν δώσουμε, θα σώσουμε, αυτό είναι βέβαιο. Το ποιον -τον συγγενή, τον φίλο ή τον άγνωστο- δεν έχει καμιά σημασία. Αργά ή γρήγορα, θα κερδίσουμε όλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή