Αντικαρκινικό εμβόλιο αιτία θανάτου 14χρονης

Αντικαρκινικό εμβόλιο αιτία θανάτου 14χρονης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνες από κοινού με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές δεσμεύθηκε να κάνει ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline, προκειμένου να διαλευκανθεί η τραγική υπόθεση της μαθήτριας η οποία πέθανε μόλις της χορηγήθηκε το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Η Βρετανή μαθήτρια, ηλικίας 14 ετών, αρρώστησε σοβαρά αφού εμβολιάστηκε με το Cervarix κατά του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου καρκίνου του τραχήλου (HPV), στο σχολείο της στο Κόβεντρι, όπως και όλες οι συμμαθήτριές της. Λίγη ώρα αργότερα, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. Η αρμόδια του προγράμματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δρ Κάρον Γκρέινερ, επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος επήλθε αμέσως μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί κάποια σχέση του θανάτου με το εμβόλιο» και ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό «όταν όλα τα γεγονότα γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία». «Σε αυτό το στάδιο, τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της GlaxoSmithKline, δρ Πιμ Κον. Ο ίδιος προσέθεσε ότι για προληπτικούς λόγους αποσύρεται η παρτίδα των εμβολίων που θεωρείται ύποπτη «έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση».

Η είδηση του θανάτου της Βρετανής μαθήτριας είδε το φως της δημοσιότητας την ώρα που οι υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζουν με τη σειρά τους το ενδεχόμενο έγκρισης του Cervarix, με σκοπό την έναρξη των πωλήσεων στη χώρα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, πάντως, συχνά καθυστερεί την έγκριση τέτοιου είδους φαρμάκων, αναβάλλοντας την έναρξη των πωλήσεων, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη απόφαση. Μικρός αριθμός μαθητριών του ίδιου βρετανικού σχολείου παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα ζαλάδας και ναυτίας μετά τον εμβολιασμό, αλλά κανένα από τα άλλα παιδιά δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί, ανέφεραν Βρετανοί αξιωματούχοι. Η GlaxoSmithKline, που εδρεύει στο Μπρέντφορντ του Μίντλσεξ, ανακοίνωσε ότι έχουν διανεμηθεί τουλάχιστον 1,4 εκατ. δόσεις Cervarix και οποιαδήποτε επιπλοκή ή αντίδραση είχε σχέση με αναγνωρισμένα συμπτώματα ή με την ένεση και όχι με το ίδιο το φάρμακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή