Εν αναμονή της απόφασης για Πολάνσκι

Εν αναμονή της απόφασης για Πολάνσκι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. Εφεση στην απόφαση της ελβετικής δικαιοσύνης για έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ κατέθεσαν χθες οι δικηγόροι του σκηνοθέτη, ζητώντας την αποφυλάκισή του. Σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο της Ζυρίχης ανακοίνωσε χθες ότι θα κοινοποιήσει την απόφασή του «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», πράγμα που σημαίνει ότι ο 76χρονος Πολάνσκι θα παραμείνει προφυλακισμένος στις φυλακές του Κλότεν, έξω από τη Ζυρίχη.

Αν και η ελβετική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα έκδοσης του Πολάνσκι στις ΗΠΑ, το ποινικό εφετείο της Ζυρίχης θα εξετάσει με προσοχή τη νομιμότητα ενός τέτοιου αιτήματος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της ομοσπονδίας, Γκουίντο Μπάλμερ. Ο Πολάνσκι θα έχει επίσης το δικαίωμα να αμφισβητήσει την απόφαση έκδοσής του στο ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας.

Ο Πολάνσκι, που έχει γαλλική και πολωνική υπηκοότητα, συνελήφθη το Σάββατο την ώρα που έφθανε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, για να τιμηθεί με βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης.

Διέφυγε το 1978

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοσή του, ύστερα από τη φυγοδικία του το 1978, που ακολούθησε την καταδίκη του για βιασμό 13χρονου κοριτσιού. Ο Πολάνσκι, που είχε ομολογήσει την ενοχή του, έμεινε στη φυλακή για 42 ημέρες το 1977. Την ημέρα της ανακοίνωσης της ποινής του το 1978 και γνωρίζοντας ότι ο δικαστής θα του επέβαλε δυσβάστακτη ποινή ειρκτής, ο Πολωνογάλλος σκηνοθέτης προτίμησε να διαφύγει από τις ΗΠΑ, όπου δεν επέστρεψε ποτέ.

Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, οι ΗΠΑ έχουν διορία 60 ημερών για να καταθέσουν επίσημο αίτημα έκδοσης του Πολάνσκι. Αυτό θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, προτού η υπερασπιστική ομάδα του κατηγορουμένου μπορέσει να το μελετήσει για να καταθέσει έφεση εναντίον της απόφασης.

Ο ατζέντης του Πολάνσκι στις ΗΠΑ, Τζεφ Μπεργκ, εμφανίστηκε χθες σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, όπου εξέφρασε την απορία του για την αναβίωση τόσο παλιάς υπόθεσης, αλλά και για την ολιγωρία των ελβετικών αρχών όλα τα χρόνια, κατά τα οποία ο Πολάνσκι διέμενε σε ιδιόκτητο σαλέ του αριστοκρατικού Γκστάαντ.

Η εισαγγελία του Λος Αντζελες, όμως, αποκάλυψε χθες ότι έχει καταθέσει και κατά το παρελθόν αιτήματα σύλληψης και έκδοσης του Πολάνσκι, όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πολάνσκι στο Ισραήλ το 2007. Η εισαγγελία της αμερικανικής πόλης είχε ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Πολάνσκι σε Βρετανία, Ταϊλάνδη και Ισραήλ. Ανάλογο αίτημα προς τη Γαλλία δεν ευοδώθηκε, αφού δεν υπάρχει συμφωνία δικαστικής αρωγής με τις ΗΠΑ.

Παρά τις εκκλήσεις των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Πολωνίας προς τη Βέρνη, για υπό όρους αποφυλάκιση του Πολάνσκι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε χθες από τους υπουργούς του «μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση, καθώς πρόκειται για υπόθεση βιασμού και τιμωρίας ατόμου που είχε ερωτικές σχέσεις με παιδί».

Τις εκκλήσεις για απελευθέρωση του Πολάνσκι προσυπέγραψε, όμως, και το θύμα της υπόθεσης του 1977, η 44χρονη σήμερα Σαμάνθα Γκάιμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή