Ξενοδοχείο στον τόπο σφαγής από τους ναζί, στο Κίεβο;

Ξενοδοχείο στον τόπο σφαγής από τους ναζί, στο Κίεβο;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Την υπόσχεση ότι θα προστατεύσει πάση θυσία τον τόπο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Μπάμπι Γιαρ, έξω από το Κίεβο, όπου εκτελέστηκαν 150.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, υποσχέθηκε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτωρ Γιούσενκο, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η πληροφορία ότι σχεδιάζεται η κατασκευή ξενοδοχείου στην περιοχή για να στεγαστούν οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων εν όψει της διοργάνωσης Euro 2012.

Χιλιάδες δολοφονίες

Μέσα σε διάστημα δύο ημερών, από τις 29 Σεπτεμβρίου 1941, οι ναζί δολοφόνησαν 33.771 Εβραίους και τους έριξαν μέσα σε έναν μαζικό τάφο. Οι μισοί από τους εκτελεσθέντες ήταν παιδιά. Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την εθνοκάθαρση, εκτελώντας Ουκρανούς, Ρώσους, Πολωνούς και Εβραίους, συνολικά 150.000 ανθρώπους.

Στις αρχές του μήνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την κατασκευή ενός ξενοδοχείου κοντά στο σημείο της σφαγής του Μπάμπι Γιαρ, εξέλιξη που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση εβραϊκών οργανώσεων και ομάδων υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων. Τελικά, ο δήμαρχος του Κιέβου, Λεονίντ Τσερνοβέτσκι, άσκησε βέτο στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αν και η υπόθεση άφησε μια πικρή γεύση στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

«Το μνημείο του Μπάμπι Γιαρ είναι ιερό. Η ουκρανική ηγεσία δεν θα επιτρέψει να αμαυρωθεί η μνήμη των συμπολιτών μας και θα διασφαλίσει την προστασία του τόπου, στον οποίο κείτονται», είπε ο Γιούσενκο στην ανακοίνωση για τα 68 χρόνια από την έναρξη της σφαγής. «Ουδείς σκοπεύει να ανεγείρει ξενοδοχεία για το Euro 2012 πάνω σε ανθρώπινα οστά», διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Βασιούνικ.

«Η παρενόχληση των ανθρώπινων οστών είναι τρομοκρατική ενέργεια για όλο τον λαό του Κιέβου και είναι φοβερό το γεγονός πως μια τέτοια σκέψη πέρασε από το μυαλό κάποιου», σχολίασε ο βοηθός του αρχιραββίνου της Ουκρανίας, Μόσε Ασμάν. «Δεν είναι ότι το Κίεβο είναι πυκνοκατοικημένο και χάθηκαν τα σημεία για την ανέγερση ξενοδοχείων», πρόσθεσε αγανακτισμένος.

Αναπαράσταση

Η επέτειος γιορτάστηκε χθες με αναπαράσταση της σφαγής. Ναζί με παγωμένα πρόσωπα καταδίωκαν μέσα στο κέντρο του Κιέβου Εβραίους, βουτηγμένους στον θρήνο, που είχαν συνειδητοποιήσει πως οδεύουν προς τον θάνατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή