Παραιτήσεις στο SPD μετά τη μεγάλη ήττα

Παραιτήσεις στο SPD μετά τη μεγάλη ήττα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαίωση προς τους Γερμανούς ότι δεν πρόκειται να στραφεί προς τον άκρατο οικονομικό φιλελευθερισμό, λόγω της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, απηύθυνε χθες η καγκελάριος Μέρκελ, απαντώντας έτσι σε εκείνους που προβλέπουν σωρεία «σκληρών μέτρων» μετά τον σχηματισμό της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Γερμανία.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών, Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών, αρχίζουν τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα άρχισε ο μετεκλογικός σπαραγμός.

«Μαχαιριές» και γκρίνια

«Στο SPD άρχισαν τα χτυπήματα και οι μαχαιριές», παρατηρούσε χθες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», καθώς οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν πρωτοτύπησαν ως προς τα αντανακλαστικά της ήττας και του 23% στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

Μαζί με το «κυνήγι υπευθύνων», άρχισαν οι παραιτήσεις και η μάχη για την ηγεσία, συνοδεία «καβγά» με αιτία τη μορφή των σχέσεων με την Αριστερά του Λαφοντέν. Ο «Ερυθρός Οσκαρ», εκδιωχθείς από το υπουργείο Οικονομίας τρεις μήνες μετά την άνοδο στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατών και του Γκέρχαρντ Σρέντερ, «πήρε το αίμα του πίσω», πλευροκοπώντας το άλλοτε κόμμα του και πετυχαίνοντας ένα αξιόλογο 12%.

Σε ό, τι αφορά τις αποχωρήσεις, την παραίτηση του από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ο Πέερ Στάινμπρουκ. Εχοντας χρηματίσει υπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπουργός και πρωθυπουργός τοπικής κυβέρνησης, ο κ. Στάινμπρουκ, που συνεργάστηκε αρμονικά με την Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι αφήνει τόπο στους νέους. Αργότερα χθες έγινε γνωστό ότι η καγκελάριος τον προορίζει για το αξίωμα του επιτρόπου ή για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την αποχώρηση του ανακοίνωσε και ο ηλικίας 37 χρόνων Χουμπέρτους Χάιλ, γενικός γραμματέας του SPD και άλλοτε φέρελπις νέος, που δεν θα είναι υποψήφιος, όπως είπε, στο επερχόμενο συνέδριο στο Βερολίνο.

Στη γερμανική πρωτεύουσα ξέσπασε αρχικά η «μεγάλη γκρίνια», καθώς ο τοπικός μηχανισμός ζήτησε την παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας, δηλαδή του Φ. Β. Σταϊνμάγερ, απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών και αντιπάλου της κ. Μέρκελ στις εκλογές, του Πέερ Στάινμπρουκ και του προέδρου του SPD Φραντς Μιντεφέρινγκ.

Συνεργασία με Αριστερά;

Εκτός αυτού, οι Βερολινέζοι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν να τερματισθεί η προκατάληψη που εμποδίζει τη συνεργασία με τον κ. Λαφοντέν και την Αριστερά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ εξελέγη χθες με 88% πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, θέση την οποία επεδίωκε, χωρίς να αποκλείει τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, την οποία προτίθεται να εγκαταλείψει, ως άφησε να εννοηθεί ο έσωθεν βαλλόμενος κ. Μίντεφεριγκ. Ενδιαμέσως οργίαζαν οι φήμες ότι νέος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διεκδικεί με πολλές πιθανότητες επιτυχίας ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή