Σε απελπιστική θέση οι πληγέντες στη Μανίλα

Σε απελπιστική θέση οι πληγέντες στη Μανίλα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. «Απελπιστική» χαρακτήριζαν χθες ξένοι παρατηρητές την κατάσταση στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, όπου το μέγεθος της ανθρωπιστικής και οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Κετσάνα» αποδεικνύεται υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Οι τοπικές αρχές έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι ο αριθμός των νεκρών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες ξεπέρασαν τους 240, ενώ ο αντίστοιχος των αστέγων αγγίζει τις 400.000. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας εξέφραζαν αδυναμία παροχής βοήθειας στο κύμα των χιλιάδων ανθρώπων που συνέχιζαν και χθες να συρρέουν μαζικά στους πρόχειρους καταυλισμούς, υποχρεώνοντας την πρόεδρο της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, να απευθύνει έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς για την έκτακτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η τελευταία, μάλιστα, οδηγήθηκε χθες στην άνευ προηγουμένου απόφαση να ανοίξει τις πύλες του προεδρικού μεγάρου προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά εκατοντάδες θύματα των πλημμυρών. Στο μεταξύ, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν ότι μία ακόμα τροπική καταιγίδα διέσχιζε τον Ειρηνικό Ωκεανό με κατεύθυνση προς τις Φιλιππίνες.

Δεν έχουμε εφόδια

Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών των Φιλιππίνων, Τζόε Φερέρ, παραδέχθηκε «δεν διαθέτουμε ούτε τα μέσα ούτε τα απαιτούμενα εφόδια προκειμένου να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων». Τρεις χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής Σαν Αντρές, η οποία παρέμενε χθες υπό το νερό, είχαν στοιβαχτεί σε κλειστό γήπεδο στο κέντρο της Μανίλας, όντας υποχρεωμένοι να μοιράζονται ένα μόλις αποχωρητήριο. Ορισμένοι απ’ αυτούς κατευθύνθηκαν χθες προς το προεδρικό μέγαρο, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδιναν στους πληγέντες ζυμαρικά και κονσέρβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή