Σωτηρία της Γης σε… 200 σελίδες

Σωτηρία της Γης σε… 200 σελίδες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και ως προσχέδιο για τη σωτηρία του κόσμου. Θα μπορούσε να είναι απλό και σύντομο. Αντίθετα είναι μακρύ, ασαφές και αντιφατικό και μάλλον δεν θα επιτύχει τον στόχο του. Τι είναι;

Είναι το προσχέδιο της νέας συνθήκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν όλα πάνε καλά θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους των κρατών – μελών του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Πρόκειται, άλλωστε, για την τελευταία ελπίδα διάσωσης του πλανήτη και ευκαιρία των ισχυρών και των αδυνάτων του κόσμου να βάλουν τέλος στην υπερθέρμανση που προκαλείται εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και να ελέγξουν την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. Αυτό το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει έκταση 200 σελίδων, πρόκειται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων 190 κρατών απ’ όλο τον κόσμο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, όπου και θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θα επακολουθήσει μία ακόμα συνάντηση προτού οι εκπρόσωποι των κρατών του κόσμου συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να καταλήξουν στο οριστικό κείμενο της συνθήκης που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο.

Τι περιέχει

Στο προσχέδιο των διακοσίων σελίδων συμπεριλαμβάνονται οι εκατοντάδες μεταβολές που ζητήθηκαν από τις διάφορες χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει κανένα νομικό κύρος. Πρέπει να επικυρωθεί προτού οι διαπραγματευτές αρχίσουν να το συζητούν και να το διαμορφώνουν.

Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν όλες τις διαδικασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάθε κράτος θα πρέπει να αποδεχθεί το κείμενο της νέας συνθήκης και να το υπογράψει, κάτι που κατά τους ειδικούς θεωρείται μάλλον απίθανο. Η νέα συνθήκη, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τη συνέχεια αυτή του Κιότο, με το οποίο καθορίζεται η εκπομπή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Καθώς οι ΗΠΑ ουδέποτε επικύρωσαν το Κιότο, οι διαπραγματεύσεις για τη διάδοχη συνθήκη υπήρξαν εξαιρετικά πολύπλοκες, με κάποιες να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Το νέο κείμενο, ωστόσο, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στην Κοπεγχάγη «γεννήθηκε» μέσα από τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι ΗΠΑ.

Παρασκηνιακά, αυξάνεται η απαισιοδοξία σχετικά με την υπογραφή της νέας συνθήκης στην Κοπεγχάγη. Στο κείμενο αναφέρεται ότι θα υπάρξει συνολική μείωση της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 25 έως 40%, στα ανεπτυγμένα κράτη, μέχρι το 2020, στόχος που κατά τους παρατηρητές είναι σχεδόν ανέφικτος.

Ο Στιούαρτ Αϊζενστάτ, Αμερικανός διαπραγματευτής της συνθήκης του Κιότο, πιστεύει ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ένας ακόμα σταθμός μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή