Αυξήθηκαν οι περιπολίες της Ε.Ε. στη Γεωργία

Αυξήθηκαν οι περιπολίες της Ε.Ε. στη Γεωργία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εν αναμονή του κρίσιμου πορίσματος των Βρυξελλών για τη διαλεύκανση των συνθηκών που προκάλεσαν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εντατικοποιήσει από χθες τις περιπολίες στα σύνορα της τελευταίας με τις αποσχισθείσες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Παραβιάζοντας, πάντως, τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία εξακολουθεί να μην επιτρέπει την είσοδο στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στους Ευρωπαίους παρατηρητές.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ε. Ε., Χανσγιοέργκ Χάμπερ, χαρακτήρισε χθες «ανησυχητική» την άρνηση του Κρεμλίνου να επιτρέψει την πρόσβαση στις δύο επαρχίες, πλην όμως υποστήριξε ότι το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή παραμένει «ήρεμο». Υπενθυμίζεται ότι οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν με την επίθεση του πυροβολικού της Γεωργίας εναντίον της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι. Οι Γεωργιανοί επιμένουν ότι εξαπέλυσαν την επίθεση προκειμένου να διακόψουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες φέρονται να είχαν εισβάλει στη Νότια Οσετία μια μέρα νωρίτερα, προς το κέντρο της πόλης. Η Μόσχα, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να αποστείλει στρατεύματα στη Νότια Οσετία για να προστατέψει τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη στα περίχωρα του Τσχινβάλι, η οποία είχε ήδη δεχτεί επίθεση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν η έκθεση, η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, επιρρίψει την ευθύνη για την έναρξη του πολέμου στη Γεωργία, τότε η Ρωσία θα κερδίσει σημαντικό έδαφος στη διπλωματική της προσπάθεια για αναγνώριση της ανεξαρτησίας τόσο της Νότιας Οσετίας όσο και της Αμπχαζίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, θεωρείται δεδομένο ότι οι Ρώσοι θα κάνουν λόγο για επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους περί προκατάληψης της Δύσης σε βάρος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή