Δεύτερο κύμα επίθεσης της νέας γρίπης;

Δεύτερο κύμα επίθεσης της νέας γρίπης;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοκχόλμη. Η νέα γρίπη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία ανησυχίας, αλλά όπως διαπιστώνεται, η προσβολή από το Α (Η1Ν1) οδηγεί στο θάνατο πολύ λιγότερους από τη συνηθισμένη εποχική γρίπη που εμφανίζεται κάθε χρόνο κατά τους πιο ψυχρούς μήνες.

Ο Ντένις Κουλομπιέ, διευθυντής της μονάδας προετοιμασίας και ετοιμότητας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Λοιμώξεων προειδοποίησε για την έλευση του δεύτερου (και πιο επίφοβου) κύματος λοιμώξεων από τον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, τόνισε ο Ευρωπαίος ειδικός, η αντιμετώπιση της απειλής από τους αρμόδιους φορείς υπήρξε ικανοποιητική. Μάλιστα, ο κύριος Κουλομπιέ υπογράμμισε ότι οι υγειονομικοί φορείς ορθά έπραξαν και προετοιμάστηκαν για το χειρότερο πιθανό σενάριο.

«Μας κατέλαβε, αρχικά, ομολογουμένως μεγάλη αγωνία επειδή η πρώτη φάση εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης εξελίχθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και η κατάσταση που επικρατούσε στο Μεξικό -όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος ιός- δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής. Για πολλές ημέρες δεν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση ούτε γνωρίζαμε πόσο ισχυρός ήταν ο ιός. Αργότερα διαπιστώσαμε ότι ο ιός ήδη μεταδιδόταν εκτενώς στις ΗΠΑ και συνεπώς υπήρχε στο περιβάλλον, επί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αρχικά είχαμε πιστέψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάναμε λανθασμένες κινήσεις. Είναι αξίωμα ότι πάντα πρέπει να ετοιμάζεται κανείς για τα χειρότερα, να έχει κατά νου το δυσμενέστερο σενάριο. Και προετοιμαστήκαμε επειδή πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε μια εξαιρετικά θανατηφόρα πανδημία. Τώρα, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι ο τρόπος εξέλιξης μιας νόσου είναι πάντα απρόβλεπτος».

Επίσης, ο Κουλομπιέ επισήμανε ότι ο νέος ιός Α (Η1Ν1) έχει οδηγήσει στον θάνατο μόνο ένα μικρό ποσοστό των προσβεβληθέντων (0,2 έως 0,3 θάνατοι ανά 1.000 λοιμώξεις). To ποσοστό είναι χαμηλότερο από της εποχικής γρίπης, που σύμφωνα με τα στοιχεία σκοτώνει τον έναν σε κάθε χίλιους προσβληθέντες. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στον νέο ιό Α (Η1Ν1) και το ιό της συνήθους γρίπης είναι ότι ο πρώτος πλήττει, κατά κύριο λόγο, τα παιδιά που συνήθως δεν προσβάλλονται από τον εποχικό ιό. Αντιθέτως, οι ηλικιωμένοι μοιάζουν να έχουν κάποιο είδος ανοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή