Ενα δισ. είναι φέτος οι υποσιτιζόμενοι στον πλανήτη

Ενα δισ. είναι φέτος οι υποσιτιζόμενοι στον πλανήτη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο συνδυασμός της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των τροφίμων με την ύφεση της οικονομίας έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη υποσιτιστική κρίση των τελευταίων σαράντα ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) και του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP), οι υποσιτιζόμενοι ανά τον πλανήτη ξεπέρασαν φέτος το ένα δισεκατομμύριο.

Οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η «δραματική», όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση έχει διαμορφωθεί λόγω της αισθητής μείωσης της οικονομικής βοήθειας των ανεπτυγμένων προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, αλλά και τη διακοπή των επενδυτικών προγραμμάτων για τη γεωργία σε κράτη του Τρίτου Κόσμου.

«Για να κερδηθεί η μάχη κατά του υποσιτισμού οφείλουμε να εστιάσουμε στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων», τονίζει ο γενικός διευθυντής της FAO, Ζακ Ντιουφ. Στις εκθέσεις τόσο του FAO όσο και του WFP υπογραμμίζεται ότι η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι δύο διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι τη δεκαετία του ’80, το 17% της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες διοχετευόταν σε προγράμματα για την ανάπτυξη της γεωργίας.

Το 2006, το ποσοστό αυτό είχε συρρικνωθεί σε μόλις 3,8%. «Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται ενδεχομένως στις χαμηλές τιμές των τροφίμων, οι οποίες αποθάρρυναν τις ιδιωτικές επενδύσεις στη γεωργία και στον ανταγωνισμό μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών για χορηγίες από άλλα διεθνή ταμεία», εξηγεί ο οικονομολόγος του FAO, Ντέιβιντ Ντάουι.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η παγκόσμια ύφεση έχει προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ και οι μετανάστες στέλνουν ολοένα και λιγότερα χρήματα στις οικογένειές τους, με συνέπεια αυτές να μην είναι σε θέση να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με τον κ. Ντιουφ, τριάντα κράτη, εκ των οποίων τα είκοσι είναι αφρικανικά, χρήζουν έκτακτης βοήθειας. Στην Ασία και στον Ειρηνικό οι υποσιτιζόμενοι ανέρχονται σε 642 εκατ. και στην υποσαχάρια Αφρική σε 265 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή