Ενίσχυση βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Ενίσχυση βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αποστείλει επιπλέον ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, αλλά υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπράουν διασαφήνισε ότι η δέσμευσή του ισχύει μόνο εφόσον και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν στη Συμμαχική προσπάθεια, «ανάλογα με τις δυνατότητές τους».

Μαζί με Αφγανούς

Επίσης, ζήτησε να αποσταλούν και Αφγανοί στρατιώτες στις επαρχίες όπου έχουν αναπτυχθεί βρετανικές δυνάμεις, ώστε να πολεμήσουν και να εκπαιδευτούν μαζί τους. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι επιπλέον δυνάμεις, οι οποίες θα ανέρχονται σε 500 άνδρες, θα αναχωρήσουν για το Αφγανιστάν μόνο εφόσον διασφαλιστεί ότι θα διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα, ώστε να ανταποκριθούν στις συνθήκες του πολέμου. Η τελευταία αυτή προϋπόθεση αποτελεί προσπάθεια να αντικρουστούν οι αιτιάσεις αξιωματικών, που υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν είναι ανεπαρκής.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη προϋπόθεση, ο κ. Μπράουν ανέφερε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον απερχόμενο πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και τον αντίπαλό του στις πρόσφατες εκλογές, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις των Βρετανών στρατιωτών. Τέλος, η πρώτη προϋπόθεση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μπράουν θεωρήθηκε έμμεση αιχμή προς τους ΝΑΤΟϊκούς Συμμάχους, οι οποίοι έχουν αποσπάσει πολύ μικρότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν απ’ ό,τι η Βρετανία.

Αυτή τη στιγμή, η βρετανική δύναμη στο Αφγανιστάν αριθμεί 9.000 στρατιώτες και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος μετά την αμερικανική. Ωστόσο, οι διαρκώς αυξανόμενες απώλειές της έχουν προκαλέσει οργή και απογοήτευση στη βρετανική κοινή γνώμη, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων πάντως, ο κ. Μπράουν, υπερασπίστηκε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι οι στρατιώτες της Βρετανίας θυσιάζονται για να υπερασπίσουν την ασφάλεια και την ελευθερία της πατρίδας τους.

Η αντιπολίτευση πάντως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, με τους Συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση στέλνει ανεπαρκή αριθμό στρατιωτών στο μέτωπο και μάλιστα «ως πρόβατα επί σφαγή», αφού τους λείπει ο αναγκαίος εξοπλισμός. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Γκλεγκ, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζει να υποστηρίζει η Βρετανία τη «διεφθαρμένη» αφγανική κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Καρζάι νόθευσε το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να διατηρηθεί στον προεδρικό θώκο.

Για τις εκλογές

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με όσα έγιναν στις εκλογές», απάντησε ο κ. Μπράουν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τόνισε τέλος ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι βασική προτεραιότητα για το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε χρηματική βοήθεια 10 εκατομμυρίων λιρών στις κυβερνήσεις της Καμπούλ και του Ισλαμαμπάντ. Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς στον τομέα, οι απόψεις για τις εξαγγελίες του κ. Μπράουν διίστανται. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αμυντικός αναλυτής, Τσαρλς Χέιμαν, σημείωσε ότι οι 500 επιπλέον στρατιώτες που θα στείλει η Βρετανία είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των επιχειρησιακών αναγκών, με δεδομένο μάλιστα ότι το αντάρτικο των Ταλιμπάν κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Αντιθέτως, ο πρώην διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, χαρακτήρισε «γενναία» την απόφαση του πρωθυπουργού, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις. Σύμφωνα με τον Κεμπ, ένα επιπλέον τάγμα στην πρώτη γραμμή είναι ικανό να κάνει μεγάλη διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή