Ετοιμα ηλιακά κινητά τηλέφωνα

Ετοιμα ηλιακά κινητά τηλέφωνα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΑΛΑ, Ουγκάντα. Ο Τζάκσον Μάουα, ο οποίος ζει χάρη στην ικανότητά του να επιδιορθώνει κάθε συσκευή και αντικείμενο, διηγείται πώς η ζωή του βελτιώθηκε αφότου απέκτησε κινητό τηλέφωνο που φορτίζεται στον ήλιο. «Παλιότερα, πολλοί πελάτες μου έλεγαν ότι προσπάθησαν να με βρουν, αλλά το τηλέφωνό μου ήταν απενεργοποιημένο. Με το ηλιακό κινητό δεν έχω πια αυτό το πρόβλημα», λέει ο κ. Μάουα.

Η καινοτομία αυτή μπορεί να ακούγεται ξεπερασμένη για τους Δυτικούς καταναλωτές, αλλά στην Ουγκάντα, όπου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι διακεκομμένη, τα μικρά αυτά ηλιακά εξαρτήματα αποδεικνύονται επαναστατικά. Οι αγρότες μπορούν τώρα να ελέγχουν τις τιμές των προϊόντων και το μετεωρολογικό δελτίο, για να αποφασίσουν τι να σπείρουν, χωρίς να ανησυχούν για την αποφόρτιση της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου.

Η επιτυχία που γνωρίζουν τα ηλιακά κινητά τηλέφωνα πέτυχε να ενισχύσει τη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας σε σημεία της Αφρικής και της Ασίας που δεν διαθέτουν δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Περισσότεροι από 1,6 δισ. κάτοικοι του πλανήτη μας δεν διαθέτουν σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η παροχή ρεύματος σε άλλο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους είναι διακοπτόμενη, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών. «Αν παρατηρήσετε το χάρτη των χωρών με χαμηλή διείσδυση κινητής τηλεφωνίας, θα δείτε ότι τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν άφθονη ηλιοφάνεια», λέει ο Ρατζίβ Μεχότρα, πρόεδρος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας VNL της Ινδίας, που κατασκευάζει ηλιακά κινητά. Η περίπτωση της Ουγκάντας είναι χαρακτηριστική. Μόλις 8% από τα 32 εκατομμύρια κατοίκους έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρικού. Ακόμη και όταν το δίκτυο περνάει από τις περιοχές τους, όμως, όπως στο σπίτι του κ. Μάουα έξω από την πρωτεύουσα Καμπάλα, η τιμή του ηλεκτρικού είναι απαγορευτική και η υπηρεσία αναξιόπιστη. Μέχρι την εμφάνιση των ηλιακών κινητών, η φόρτιση συμβατικού κινητού τηλεφώνου απαιτούσε κοπιαστικό ταξίδι μέχρι την κοντινότερη πόλη, όπου ο κάτοχος του κινητού αναγκαζόταν να πληρώσει αδρά για τη χρήση πρίζας γεννήτριας πλανόδιου μικροπωλητή.

Περισσότεροι από 3 δισ. άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα κινητό τηλέφωνο στον πλανήτη, ενώ οι περισσότεροι από τους επόμενους ένα δισεκατομμύριο χρήστες θα κατοικούν σε αναδυόμενες οικονομίες και ειδικότερα σε αγροτικές περιοχές των χωρών αυτών. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα ηλιακά κινητά στην ινδική ύπαιθρο είναι τεράστιες, καθώς δέκα εκατομμύρια νέοι χρήστες υπογράφουν συμβόλαια κάθε μήνα στην αχανή χώρα. Η τεράστια αυτή νέα αγορά προσελκύει κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, όπως τη νοτιοκορεατική Samsung, με το νέο της ηλιακό τηλέφωνο Solar Guru, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο στην Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή