Αρνητικά τα κουτσομπολιά στο γραφείο

Αρνητικά τα κουτσομπολιά στο γραφείο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενήλικες εργαζόμενοι σε γραφεία μπορεί να κουτσομπολεύουν με μεγαλύτερο πάθος και κακία απ’ ό, τι οι πρωταγωνιστές της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Gossip Girl»; Αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, τότε δεν διαβάσατε σχετική δημοσίευση στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Contemporary Ethnology», σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα κουτσομπολιά στο γραφείο τείνουν να είναι αρνητικά, αν και οι ύβρεις που αξιοποιούν είναι υπαινικτικές και οι συζητήσεις απρόβλεπτες, όπως λέει ο Τιμ Χάλετ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Στην έρευνά του, που στηρίχθηκε στις συζητήσεις καθηγητών σε εντευκτήριο δημοτικού σχολείου της Ιντιάνα των ΗΠΑ, ο δρ Χάλετ διαπίστωσε ότι οι δάσκαλοι επέλεγαν αρχικά να καταφερθούν με υπαινιγμούς κατά της διεύθυνσης, ενώ μόλις αντιλαμβάνονταν ότι το κοινό τους ενέκρινε τη στάση αυτή, προχωρούσαν σε αιχμηρές δηλώσεις και προσβολές. Ορισμένοι δάσκαλοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανοί να κατευθύνουν το κουτσομπολιό. Σε μία σύσκεψη διδακτικού προσωπικού, όλοι οι δάσκαλοι άρχισαν να κατηγορούν τη διεύθυνση για την έλλειψη πειθαρχίας, με αφορμή διήγηση για μαθητή με παράξενο κούρεμα. Καθώς οι δάσκαλοι κορόιδευαν τον διευθυντή, η ατμόσφαιρα της σύσκεψης πραγματικά γέμισε βιτριόλι. Ο διευθυντής υποχρεώθηκε τελικά σε παραίτηση.

Ορισμένοι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλουν «ζώνες απαλλαγμένες από κουτσομπολιό», μέτρο το οποίο ο δρ Χάλετ θεωρεί ανέφικτο. Ως μόνη λύση κατά των κακόβουλων σχολίων και διαδόσεων, ο δρ Χάλετ επισημαίνει την άρνηση των συναδέλφων να παρασυρθούν από το πάθος του κουτσομπόλη, επαινώντας το θύμα των διαδόσεων ή υπενθυμίζοντας απλά στον διαβολέα ότι αυτός είναι χώρος εργασίας και όχι καφενείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή