Η ασπιρίνη δεν προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η ασπιρίνη δεν προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την παύση της προληπτικής λήψης ασπιρίνης κατά του εμφράγματος και του εγκεφαλικού για όσους δεν πάσχουν από καρδιακά ή κυκλοφοριακά νοσήματα συστήνει σε μελέτη της η επιθεώρηση Φαρμάκων και Θεραπευτικών Μεθόδων της Βρετανίας (DTB), που εκτιμά ότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, χωρίς να προλαμβάνει τον θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση, τα συμπεράσματα της οποίας ενέκρινε η Βασιλική Ενωση Παθολόγων Ιατρών (Royal College of General Practitioners), η λήψη χαμηλών δόσεων ασπιρίνης για την πρόληψη νέων καρδιακών επεισοδίων σε όσους έχουν ήδη υποστεί εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια είναι αποτελεσματική και ενδεικνυόμενη. Η τακτική αυτή, που ονομάζεται δευτερεύουσα πρόληψη, έχει άλλωστε αποδείξει την αξία της. Πολλές χιλιάδες Βρετανών, όμως, πιστεύουν ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης μπορεί να τους προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, παρ’ ότι δεν έχουν εμφανίσει κανένα τέτοιο σύμπτωμα ούτε καν προδιάθεση σε αυτά.

Μεταξύ 2005 και 2008, η επιθεώρηση DTB αναφέρει ότι εντόπισε τέσσερα «κρούσματα» επίσημων ιατρικών συστάσεων για προληπτική χορήγηση ασπιρίνης σε ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα καρδιοπάθειας. Στην κατηγορία αυτή οι ερευνητές των εκθέσεων ενέταξαν άτομα άνω των 50 ετών, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά και όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η DTB, όμως, επισημαίνει ότι πρόσφατη ανάλυση έξι κλινικών δοκιμών με 95.000 ασθενείς, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», δεν οδήγησε σε σύσταση για προληπτική χορήγηση ασπιρίνης στους ασθενείς αυτούς, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών εσωτερικών αιμορραγιών. Ο δρ Ικε Ικεανάτσο, διευθυντής της επιθεώρησης DTB, αναφέρει: «Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της χρήσης ασπιρίνης περιορίζονται, ενώ αρχίζει να εδραιώνεται η άποψη ότι η χρήση της απειλεί με ιδιαίτερα επικίνδυνες παρενέργειες». Ο καθηγητής Στιβ Φιλντ, πρόεδρος της Βασιλικής Ενωσης Παθολόγων Ιατρών, λέει ότι η έρευνα της DTB αποδεικνύει την αξία της επιθεώρησης ως πηγής συμβουλών στον ιατρικό κόσμο. «Δεδομένων των επιστημονικών στοιχείων, η εκτίμηση της DTB για τη χορήγηση ασπιρίνης είναι έγκυρη. Η οργάνωσή μας θα στηρίξει το αίτημα της DTB για εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για τη χορήγηση του φαρμάκου, αλλά και για νέες εξετάσεις σε όσους ασθενείς λαμβάνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους», λέει ο δρ Φιλντ.

Η Τζουν Ντέιβισον, προϊσταμένη νοσηλεύτρια καρδιολογικής κλινικής και πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Καρδιολογικών Τμημάτων, λέει: «Είναι γνωστό ότι η ασπιρίνη βοηθάει στην πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών σε άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία. Οσοι, όμως, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφράγματος δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή